Újabb nagyberuházás, ezúttal Debrecenben

2019.01.30. 14:55

A külgazdasági és külügyminiszter szerint sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása: a termelésen alapuló gazdaságfejlesztés után egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatás, fejlesztés, innováció a gazdaságban.

Szijjártó Péter erről a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán beszélt Debrecenben. Elmondta: a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, ebből 121 felsőfokú végzettséggel rendelkező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság sikerrel vette az akadályokat, amelyek a dimenzióváltás érdekében rendszerint az ország előtt tornyosulnak: Magyarország sikeresen átállt egy magasabb hozzáadott értéket képviselő, magasabb technológiai színvonalra alapuló gazdasági tevékenységre.

Dolgozók a német tulajdonú Diehl Aviation Hungary új mérnöki és szolgáltató központjában az átadóünnepség napjánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt a sikert nem adták ingyen - tette hozzá a miniszter megemlítve, hogy ehhez Európa legalacsonyabb adóira volt szükség, és arra, hogy megváltoztassuk beruházás-ösztönzési politikánkat, amely már nem a létrehozott munkahelyek számától, hanem a Magyarországra behozott új technológiai színvonaltól teszi függővé a költségvetési támogatások mértékét.Szijjártó Péter utalt rá, hogy Magyarország immár a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világban, ami jelzi, hogy pozitív fogadtatásra találtak a kormány beruházás-támogató intézkedései, s az új befektetők mellett a már Magyarországon lévő külföldi vállalkozások is növelik kapacitásaikat. A külgazdasági miniszter örömmel nyugtázta, hogy az eddig csak gyártókapacitással rendelkező cégek egyre inkább szolgáltató, kutató-fejlesztő részlegüket is ide telepítik.
Ezek közé tartozik a német Diehl Aviation Hungary, amely évek óta sikeresen termel Nyírbátorban, ahol az Airbus repülőgép különböző típusaihoz gyártanak alkatrészeket, repülőnként 1,5 millió dollár értékben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német tulajdonú Diehl Aviation Hungary új mérnöki és szolgáltató központjának átadásánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter ezúttal is az egész európai versenyképesség szempontjából meghatározónak nevezte a német és a magyar gazdaság, illetve a német és a kelet-közép-európai országok gazdaságának együttműködését. Megemlítette, hogy Németország és a V4 tagállamok - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - kereskedelmi forgalma 60 százalékkal nagyobb, mint a német-francia kereskedelmi forgalom.
Magyarországon hatezer német vállalkozás 300 ezer embernek ad munkát, és az itt lévő német cégek 84 százaléka jelezte, hogy újabb beruházását is Magyarországra hozná - erősítette meg Szijjártó Péter Debrecenben.

Az új mérnöki és szolgáltató központban 151 új munkahely jön létre DebrecenbenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Diehl Aviation januárban már a harmadik német vállalkozás, amely beruházást fejezett be, illetve indított el Debrecenben. A repülőgép alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation múlt év novemberben gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem (DE) gépészmérnöki tanszékén, s a cég az elsők között csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez. A szolgáltató központ helyének kiválasztásánál a döntéshez nagyban hozzájárult a helyi egyetem, ahonnan nagyszámú végzőst vettek fel. 
A Diehl Aviation a Diehl Stiftung & Co. KG egyik üzletága, amely számos, repülőgépgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat vezető beszállítóként a repülőgépek rendszer- és kabinmegoldásai terén. Ügyfelei közé tartozik az Airbus, a Boeing, a Bombardier és a brazil Embraer csakúgy, mint a repülőgépeket üzemeltető kereskedelmi és üzleti célú légitársaságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK