Pénzt kínált a Facebook a felhasználóknak személyes adataikért

2019.01.30. 14:05

A Facebook számára fizetett önkéntesek három éven át hozzáférést biztosítottak legszemélyesebb adataikhoz. A résztvevőknek a Facebook Research nevű alkalmazás kellett feltelepíteniük telefonjukra, ezáltal pedig a vállalat mindent látott, amit csinálnak.

A Facebook beismerte, hogy valóban folytat ilyen kísérletet önkéntesekkel. Korábban is volt már példa hasonlóra, akkor az Onavo Protect nevű VPN szolgáltatást használták arra, hogy megfigyeljék a felhasználók szokásait. Állítólag ez hatalmas segítség volt a közösségi oldal számára és ennek köszönhetően időben tudták észlelni a feltörekvő oldalakat.

A Facebook Research hozzáférést biztosít az önkéntesek üzeneteihez, e-mailjeihez, a böngészési történetükhöz, de még az Amazonos vásárlásaik listáját is el kell küldeniük a vállalat számára.

Az alkalmazásra azonban ugyanaz a sors várhat, mint az Onavora, amelyet tavaly kellett levennie a Facebooknak az App Store-ból, miután az Apple megállapította, hogy sérti az online piactér felhasználói feltételeit.

illusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

Akik részt vettek a Facebook Research használatában átlagosan 20 dollárt kaptak havonta, többségük pedig 13-25 év közötti fiatal volt. Amennyiben az Apple úgy dönt, hogy a mostani Facebook adatgyűjtési kísérlet is sérti az App Store használatának feltételeit, akkor letilthatja az alkalmazást a piactérről.