Pénzt kínált a Facebook a felhasználóknak személyes adataikért

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION LOGO FACEBOOK HEAD OFFICE INTERNET
A lit sign is seen at the entrance to Facebook's corporate headquarters location in Menlo Park, California on March 21, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg vowed on March 21 to "step up" to fix problems at the social media giant, as it fights a snowballing scandal over the hijacking of personal data from millions of its users. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
A Facebook számára fizetett önkéntesek három éven át hozzáférést biztosítottak legszemélyesebb adataikhoz. A résztvevőknek a Facebook Research nevű alkalmazás kellett feltelepíteniük telefonjukra, ezáltal pedig a vállalat mindent látott, amit csinálnak.
Vágólapra másolva!

A Facebook beismerte, hogy valóban folytat ilyen kísérletet önkéntesekkel. Korábban is volt már példa hasonlóra, akkor az Onavo Protect nevű VPN szolgáltatást használták arra, hogy megfigyeljék a felhasználók szokásait. Állítólag ez hatalmas segítség volt a közösségi oldal számára és ennek köszönhetően időben tudták észlelni a feltörekvő oldalakat.

A Facebook Research hozzáférést biztosít az önkéntesek üzeneteihez, e-mailjeihez, a böngészési történetükhöz, de még az Amazonos vásárlásaik listáját is el kell küldeniük a vállalat számára.

Az alkalmazásra azonban ugyanaz a sors várhat, mint az Onavora, amelyet tavaly kellett levennie a Facebooknak az App Store-ból, miután az Apple megállapította, hogy sérti az online piactér felhasználói feltételeit.

illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

Akik részt vettek a Facebook Research használatában átlagosan 20 dollárt kaptak havonta, többségük pedig 13-25 év közötti fiatal volt.

Amennyiben az Apple úgy dönt, hogy a mostani Facebook adatgyűjtési kísérlet is sérti az App Store használatának feltételeit, akkor letilthatja az alkalmazást a piactérről.