Ezek lesznek a jövő évtized részvényei

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Bár számos befektetőnek nehezére esik kellő türelemmel tekintetni egy-egy vállalatra és annak részvényére, sokszor a keményebb időszakok ellenére is megéri a higgadt kivárás. Egy elemzés összegyűjtötte, jelenleg mely papírokról mondható el, hogy a jövő évtized részvényei lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszak piaci felfordulásai közepette elég nehéz évtizedes távlatban előretekinteni. A bölcsebb befektetők azonban megpróbálhatnak kellő türelemmel viszonyulni a jelenlegi helyzethez, és inkább olyan részvényekre fókuszálni, melyek a következő évtizedben is sikeresek lehetnek. Ehhez nyújthat segítséget egy elemzés, amely megkísérelte összeszedni a következő 10 év potenciálisan legjobb részvényeit. Íme, a legismertebb nevek a listáról.

Amazon

Az Amazon elsősorban a sokrétűségének köszönheti a sikerét. Az alapvetően online kiskereskedelmi vállalatként ismert Amazon ugyanis számos terülten igen lendületesen terjeszkedik, mégpedig komoly sikerrel. A rendkívül nyereséges felhőalapú szolgáltatásai nagyjából 1 milliárd dolláros éves működési eredményt hoznak a cégnek, azt pedig megtippelni is nehéz, hogy egy évtized múlva – az eddigiek alapján – milyen hatalmas lesz a vállalat.

Nem látni, mekkorára nőhet még az Amazon Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az AWS nevű felhő-szolgáltatási üzletág mellett az Amazon Prime is hasít. A szolgáltatásnak több mint 100 millió előfizetője van, évi 99 dolláros díj mellett. Ráadásul nem a 10 milliárd dollárt meghaladó előfizetési bevétel az igazán érdekes, hanem az az összeg, amelyet a felhasználók elköltenek más Amazon termékekre.

A statisztikák szerint ugyanis az Amazon Prime előfizetők 76 százaléka többet költ ezekre azt követően, hogy felhasználó lett.

Ez pedig olyan húzóerő, amely hosszú távra megágyazhat az Amazon sikerének.

Apple

Miközben egyre többen gondolják azt, hogy az Apple legszebb napjai már mögöttünk vannak, a vállalat mégis olyan vonzerővel bír, amely még mindig az egyik legerősebb a világon. Vagyis szinte teljesen mindegy, mit dob piacra a vállalat, jelenleg van egy olyan vásárlói köre, amely egyszerűen a márka miatt meg fogja venni a terméket.

Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

Ez pedig a jövőben is megmaradhat, noha egyelőre nem látni, lesz-e még egy olyan nagy dobása a cégnek, mint egykor az iPhone volt.

Mindazonáltal a cég várhatóan továbbra is hatalmas mértékben generálhat szabad cash flow-t, ami arra utal, hogy a befektetőknek érdemes lehet bizalmat szavazniuk a részvénynek – hosszú távon is.

Bár az Apple egy ideje már nem közöl olyan részletes adatokat az iPhone frontján, mint korábban, az jól látszik, hogy a szolgáltatásokból adódó bevételek egyre ígéretesebbek.

Berkshire Hathaway

A legendás amerikai befektető, Warren Buffett cége az egyik legizgalmasabb amerikai vállalatnak számít. Buffett már 88 éves, és elég valószínű, hogy hamarosan vissza fog vonulni, ami azért érdekes, mert sokak szemében a Berkshire és Buffett neve lényegében egy és ugyanaz.

Nem kizárt tehát, hogy a guru kiszállásával pánik alakulna ki a cég részvénybefektetői körében.

Mindazonáltal ha valaki nem csak Buffett személyére fókuszál, pontosabban láthatja, hogy cége rendkívül erős a cash flow területén, ráadásul a Berkshire holdingcégként több száz vállalatot tulajdonol. Köszönhetően pedig Buffett stratégiai érzékének, ezek a társaságok sokkal többet érnek annál, mint amit a jelenlegi részvénypiaci árfolyamaik tükröznek.

Kockázatot jelentene Warren Buffett visszavonulása? Forrás: AFP/Bill Pugliano

Következésképpen egyáltalán nem biztos, hogy a Berkshire-nek gondot okozna Buffett nyugdíjba vonulása, ha kitart a cégvezetés stratégiai érzéke. Ráadásul befektetési szempontból a Berkshire szinte a lehető legoptimálisabb, hiszen

lényegében egy befektetési alapként működik, rendkívül diverzifikált portfólióval

– és ehhez még kezelési költségek sem társulnak.

A fenti három sztárral párhuzamosan az elemzés más egyéb vállalatokat is megemlít azok között, amelyekre érdemes lehet figyelni a következő évtizedben. Ezek között van a Kraft Heinz, a szépségiparban utazó Sherwin-Williams, az Ulta Beauty kiskereskedelmi vállalat, a Five Below ruhabolt-lánc, a vendéglátóiparban működő Cracker Barrel, valamint a ResMed gyógyszeripari társaság.