Búcsút mondhatunk a magyar krumplinak?

krumpli burgonya
Vágólapra másolva!
Elapadt a hazai burgonyakészlet, a folyamatosan csökkenő vetésterület, valamint az alacsony tárolókapacitás miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés - olvasható a Világgazdaság szerdai kiadásában.
Vágólapra másolva!

A lap szerint idén az alacsony hozamok miatt is már most az importáru foglalja el a piacot, ráadásul a tavalyinál jóval magasabb áron. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján tavaly 8046 hektárról 192,7 ezer tonn burgonyát takarítottak be, a termésátlag 13,4 és 50 tonna között mozgott.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai arról tanúskodnak, hogy 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ez 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Forrás: Shutterstock

Az AKI jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.