A befektetők imádják a zöld kötvényeket

energia megújuló szélerőmű környezetvédelem
A wind farm of 30 turbines is inaugurated on September 11, 2015 in Chatres, eastern France, making this site the 3rd biggest farm in France and putting the region of Champagne-Ardenne at the forefront of the renewable energy. AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
Vágólapra másolva!
Mindössze 10 év alatt elképesztő gyorsasággal nőtt 500 milliárd dolláros értékűre az úgynevezett zöld kötvények piaca. A befektetők ugyanis imádják ezeket az eszközöket, melyek olyan üzletek finanszírozására szolgálnak, amelyek pozitív környezeti vagy társadalmi hatást hivatottak kiváltani. Mindazonáltal vannak olyan a szakemberek, akik szerint a gyors növekedési ütem mellett sem nyújt elég segítséget az eszközosztály.
Vágólapra másolva!

Ahogy a befektetők körében is egyre fontosabbak lettek a célvállalatok környezeti és társadalmi hatásai, az elmúlt 10 év során az úgynevezett zöld kötvények piaca hatalmasra, egészen 500 milliárd dollár értékűre nőtt. Ez az összeg elhalványul a „nem zöld" piac mellett, azonban a növekedés üteme igen látványos, és erre egyre többen fel is figyeltek. A zöld kötvények olyan adósságok, melyek pozitív környezeti vagy társadalmi hatást kiváltó projekteket finanszíroznak – írja a CNBC.

A felfutás 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Világbank kibocsátotta az első ilyen zöld kötvényt, azonban a gyors növekedési ütem mellett is az látszik, hogy

az eszközosztály mindössze csupán 1 százalékát adja a globális piacnak

– mondta egy szingapúri beszélgetésen Michael Boardman, a Sindicatum nevű, tiszta energiában utazó vállalat pénzügyi vezetője. Hozzáetette, hatalmas tévedés lenne azt gondolni, hogy ez az éves 1 százalékos arány megoldhatná a problémáinkat.

A nagy „zöld" probléma

Bár Boardman is elismerte, hogy a zöld kötvények fontos lépést jelentenek, nagy egyetértésre talált az a véleménye, hogy ezek az eszközök nincsenek elég jól megtervezve, és előnyös lenne, ha minél előbb sokkal hatásosabb intézkedések jönnének helyettük.

A zöld kötvények csak egy hosszú út első lépései Forrás: Pixabay, Ulrike Mai

Ráadásul igen súlyos problémát jelent a szakértő szerint a definíció és az objektív minősíthetőség hiánya.

Egyrészt fogalmilag sem tisztázott, mit értünk pontosan „zöld" hatások alatt, másrészt jelenleg egyszerűen lehetetlen felmérni – például a hitelminősítői gyakorlatok mintájára –, hogy egy kötvény mennyire „zöld".

Ez pedig teljesen homályossá teszi a piacot, és nem szolgáltat elégséges megoldást a megcélzott problémákra.

Emellett bár mindenki jelentős növekedésre számít a területen, Boardman kiemelte, hogy a tavalyi harmadik negyedévben 23 százalékkal csökkent a zöld kötvények kibocsátása az egy évvel korábbi szinthez képest.

Csak az első lépés?

A szakember szerint sokkal inkább olyan lépésekre volna szükség, melyeken keresztül a kormányok például ösztönözhetik, vagy egyéb eszközökön keresztül befolyásolhatják a vállalatok finanszírozási gyakorlatait annak érdekében, hogy azok „zöldek" legyenek.

Emellett az is segíthetne, ha egy bizonyos méret fölött a társaságoknak például jelentést kellene közzétenniük arról, milyen környezeti hatásokat idéztek elő

– tette hozzá.

Miközben abban nagyjából egyetértés van, hogy a zöld kötvények fontos lépést jelentenek a környezetileg és társadalmilag kedvező projektek finanszírozásához, az is viszonylag világos az optimisták és a pesszimisták számára egyaránt, hogy egy út elején állunk, melynek további szakaszaiban jobb megközelítéseket és módszereket kell találni arra, hogy finanszírozni lehessen egy fenntartható világ jövőjét.