A Fed nem változtatott az alapkamaton

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 2,25-2,50 százalékos dollárkamat-sávon keddi-szerdai kamatdöntő ülésén.
Vágólapra másolva!

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülésén meghozott döntés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A Fed az erős gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás erőteljes növekedésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes bővülésével és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

A Fed az indoklásban kifejezte, hogy a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.
A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

A Fed az akkori kamatemelő döntés indoklásában mérsékelte gazdasági növekedési prognózisát és inflációs várakozását, valamint enyhített a korábban jelzett monetáris szigorítási pálya meredekségén.

A Fed döntéshozóinak akkori indoklása alapján két kamatemelést lehetett valószínűsíteni 2019-re.

A Fed illetékesei tettek már utalást az elmúlt hetekben-hónapokban a monetáris szigorítási pálya meredekségének a csökkentésére. Az előző három kamatdöntő ülés indoklásából és jegyzőkönyvéből már a lassítási szándék jelei voltak kiolvashatók.

A Fed decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint a döntéshozók elbizonytalanodtak az idei kamatemelések számával kapcsolatban.

A dokumentum szerint nőtt a Fed illetékeseinek aggodalma a részvénypiacokon tapasztalható kilengések miatt a kereskedelmi feszültségek hatására, és általában a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos bizonytalanságokra. A jegyzőkönyv szerint a Fed kamatalakítói szerint az infláció továbbra is mérsékelt marad, és a jegybanknak nem kell sietnie egy újabb kamatemeléssel.