Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 2,25-2,50 százalékos dollárkamat-sávon keddi-szerdai kamatdöntő ülésén.

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülésén meghozott döntés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

Jerome Powell, a Fed elnökeForrás: AFP/Saul Loeb

A Fed az erős gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás erőteljes növekedésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes bővülésével és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

A Fed az indoklásban kifejezte, hogy a további kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek a döntéshozók, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.
A Federal Reserve 2018-ban négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.

A Fed az akkori kamatemelő döntés indoklásában mérsékelte gazdasági növekedési prognózisát és inflációs várakozását, valamint enyhített a korábban jelzett monetáris szigorítási pálya meredekségén.

A Fed döntéshozóinak akkori indoklása alapján két kamatemelést lehetett valószínűsíteni 2019-re.

A Fed illetékesei tettek már utalást az elmúlt hetekben-hónapokban a monetáris szigorítási pálya meredekségének a csökkentésére. Az előző három kamatdöntő ülés indoklásából és jegyzőkönyvéből már a lassítási szándék jelei voltak kiolvashatók.

A Fed decemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve szerint a döntéshozók elbizonytalanodtak az idei kamatemelések számával kapcsolatban.

A dokumentum szerint nőtt a Fed illetékeseinek aggodalma a részvénypiacokon tapasztalható kilengések miatt a kereskedelmi feszültségek hatására, és általában a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos bizonytalanságokra. A jegyzőkönyv szerint a Fed kamatalakítói szerint az infláció továbbra is mérsékelt marad, és a jegybanknak nem kell sietnie egy újabb kamatemeléssel.