Stabil 8 százalékos árbevétel-növekedéssel, de a korábbiakhoz képest kissé szerényebb, 4 százalékos profitnövekedéssel terveznek a cégek idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg az ágazatok közül az ipar lehet a húzóerő, hiszen itt több mint kétszer magasabb profitbővüléssel számolnak, mint például a szolgáltató szektorban.

Az elmúlt másfél évben megszokott magas árbevétel-növekedéssel, emellett viszont alacsonyabb nyereségbővüléssel számolnak a következő egy év során a cégek. „A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei azt mutatják, hogy jelenleg a hazai vállalkozások 8 százalékos árbevétel-növekedésre és 4 százalékos profitbővülésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a bevétel-növekedés dinamikája stabil és továbbra is kedvező, hiszen több mint egy éve várnak a cégek ilyen magas bevétel-növekedést.

A K&H Bank kutatása szerint a kkv-k bizakodóak az idei évre vonatkozó profitnövekedéseikkel kapcsolatbanForrás: Shutterstock

Eközben azonban a nyereségbővülés várt mértéke kissé mérséklődött a korábbi 5-6 százalékához képest. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a cégek már számolnak az infláció növekedése miatt várhatóan emelkedő költségekkel, illetve a bérköltségek emelkedésével" – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az árbevétel-növekedésre vonatkozó változatlanul optimista hangulat annak köszönhető, hogy

a vállalkozások fele 0-6 százalék közötti, egy jelentős részük pedig 6 százalék feletti árbevétel-növekedésre számít idén (41 százalék), és csupán a cégek töredéke (4 százalék) tervez a jelenleginél alacsonyabb bevétellel.

A különböző méretű cégek idei árbevétel várakozásai meglehetősen egységes képet mutatnak. Ismételten a mikrovállalkozások terveznek a legmagasabb bevétel-növekedéssel, holott náluk csökkent leginkább annak várt mértéke (8,7 százalék). A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan mértékű bővülést várnak, mint az előző negyedévben (7,7 százalék) miközben egyedül a középvállalkozások várakozásai javultak 5,5 százalékról 8,5 százalékra. Ágazati szinten az ipari, építőipari cégek számítanak a legmagasabb, 11,9 százalékos bevétel-növekedésre. A kereskedelem és a szolgáltató szektor tőlük kissé lemaradva közel azonos – 7,9 százalék és 7 százalék – árbevétel-növekedéssel számol, míg a sort a mezőgazdaság zárja (5 százalék).

Akárcsak az árbevétel tekintetében, a profitbővülés várt mértéke is a mikrovállalkozásoknál a legmagasabb (5 százalék). A kisvállalkozások számolnak a legszerényebb profitnövekedéssel (3,6 százalék), miközben a középvállalkozások várakozásai javultak egyedül, 4 százalékról 4,6 százalékra. Az ágazatok közül a mezőgazdasági és szolgáltató szektor számít a legszerényebb nyereségbővülésre (2,9 százalék és 3 százalék), miközben a legoptimistább ipari cégek több mint kétszer magasabb profitnövekedést valószínűsítenek (8 százalék).