Félmillió embernek építik a tudás városát

2019.02.01. 07:31

Öt éve kezdődött annak a kínai-szingapúri közös nagyberuházásnak a megvalósítása, amelynek célja egy új, modern település felépítése kínai földön. Az új, kisvárosméretű tudásközpontot a jövő fiatal tehetségeinek és innovatív vállalkozásainak szánják – derül ki a CNBC helyszíni riportjából.

Kanton városától északkeletre épül a Sino-Szingapúr Kanton Tudásváros, korábban mezőgazdasági művelésre használt területeken. A hatalmas térségben a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva húzzák fel mintegy félmillió ember új otthonát.

A beruházás Kína és Szingapúr 50-50 százalékos részvételével, állami hátterű cégek együttműködésében valósul meg. A kivitelezés öt éve kezdődött, és mostanra már számos, félkész épületet látni a helyszínen, amely autóval 45 perc Kantonból, Kína harmadik legnagyobb városából. Nemrégiben pedig létrejött a vonat-összeköttetés is az épülő új településsel. 

Az első fázis hamarosan elkészül, és 80 ezer embernek adnak majd otthont és munkalehetőséget az itt készülő épületek. Emellett a tervezők mintegy 18 iskolát is építenek ebben a fázisban az ideköltözők gyerekei számára.

A helyet Tudásvárosnak szánják, ahová Kína a fiatal szingapúri tehetségeket és cégeket csábítaná.

Ez persze nem lesz egyszerű, hiszen olyan cégeket kell megnyerni a most még vidékies környezetbe településhez, amelyek Hongkong, Szingapúr, Sencsen vagy épp Kanton felhőkarcolóihoz szoktak, és akiknek munkaerő-utánpótlása is ilyen környezetben képzeli el jövőjét.

Az épülő város ezért különböző kedvezményeket – például ingyenes irodabérlést – és támogatásokat kínál a cégeknek az odaköltözésért cserébe, bizonyos feltételek esetén.

Ha a fejlesztés elkészül, a tervek szerint mintegy 50 négyzetmérföldet foglal majd el.

Ez nagyjából akkora, mint az amerikai Pittsburgh területe.

Szingapúr egyébként Kína legnagyobb külföldi beruházója, mutatják a 2018-as adatok is. 1994-ben Szucsou városának ipari parkját is szingapúri együttműködéssel fejlesztették, ahogy a 2008-ban elindított tiencsini ökováros-fejlesztést is. A pici területű, ám technológiailag rendkívül fejlett városállamnak mindent kicsiben kell megoldania. Kína nem is titkoltan Szingapúr e téren felhalmozott tapasztalatára kíván támaszkodni az új technológiai fellegvár megépítésében.