Félmillió embernek építik a tudás városát

F1 - SINGAPORE GRAND PRIX 2018 Auto CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GRAND PRIX Motorsport RACE SEPTEMBER SEPTEMBRE SINGAPOUR WORLD CHAMPIONSHIP
The city skyline and the track during the 2018 Formula One World Championship, Singapore Grand Prix from September 13 to 16 in Singapour - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Öt éve kezdődött annak a kínai-szingapúri közös nagyberuházásnak a megvalósítása, amelynek célja egy új, modern település felépítése kínai földön. Az új, kisvárosméretű tudásközpontot a jövő fiatal tehetségeinek és innovatív vállalkozásainak szánják – derül ki a CNBC helyszíni riportjából.
Vágólapra másolva!

Kanton városától északkeletre épül a Sino-Szingapúr Kanton Tudásváros, korábban mezőgazdasági művelésre használt területeken. A hatalmas térségben a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva húzzák fel mintegy félmillió ember új otthonát.

A beruházás Kína és Szingapúr 50-50 százalékos részvételével, állami hátterű cégek együttműködésében valósul meg. A kivitelezés öt éve kezdődött, és mostanra már számos, félkész épületet látni a helyszínen, amely autóval 45 perc Kantonból, Kína harmadik legnagyobb városából. Nemrégiben pedig létrejött a vonat-összeköttetés is az épülő új településsel.

Az első fázis hamarosan elkészül, és 80 ezer embernek adnak majd otthont és munkalehetőséget az itt készülő épületek. Emellett a tervezők mintegy 18 iskolát is építenek ebben a fázisban az ideköltözők gyerekei számára.

A helyet Tudásvárosnak szánják, ahová Kína a fiatal szingapúri tehetségeket és cégeket csábítaná.

Ez persze nem lesz egyszerű, hiszen olyan cégeket kell megnyerni a most még vidékies környezetbe településhez, amelyek Hongkong, Szingapúr, Sencsen vagy épp Kanton felhőkarcolóihoz szoktak, és akiknek munkaerő-utánpótlása is ilyen környezetben képzeli el jövőjét.

Az épülő város ezért különböző kedvezményeket – például ingyenes irodabérlést – és támogatásokat kínál a cégeknek az odaköltözésért cserébe, bizonyos feltételek esetén.

Ha a fejlesztés elkészül, a tervek szerint mintegy 50 négyzetmérföldet foglal majd el.

Ez nagyjából akkora, mint az amerikai Pittsburgh területe.

Szingapúr egyébként Kína legnagyobb külföldi beruházója, mutatják a 2018-as adatok is. 1994-ben Szucsou városának ipari parkját is szingapúri együttműködéssel fejlesztették, ahogy a 2008-ban elindított tiencsini ökováros-fejlesztést is. A pici területű, ám technológiailag rendkívül fejlett városállamnak mindent kicsiben kell megoldania. Kína nem is titkoltan Szingapúr e téren felhalmozott tapasztalatára kíván támaszkodni az új technológiai fellegvár megépítésében.