Magánszemélyként vagy cégként vegyem meg a következő autómat?

elektromos autó flotta
Vágólapra másolva!
A gépkocsivásárlás mindig egy komoly döntés egy magánszemély, illetve egy vállalkozás életében, már csak a jelentős összegű áfa miatt is. Vira Sándor okleveles forgalmi adószakértő, a Saldo Zrt. igazgató helyettese segít eligazodni a bonyolult szabályok között.
Vágólapra másolva!

Több lehetőség közül is lehet választani, túl azon természetesen, hogy egy autót milyen típusból, milyen felszereltséggel és szolgáltatásokkal, továbbá milyen áron vásárolunk.

Mégpedig az áfa lehet mérlegelés kérdése, hiszen ekkora összegnél az áfa is milliós nagyságrendű.

Belföldön új személygépkocsi vásárlás esetén eleve áfásan kapjuk a járművet, kivéve az autókereskedő bemutatóként használt példányait, ahol a kereskedő által realizált haszon áfa tartalmával csökkenhet a vételár.

Használt beszerzés esetén magánszemélytől nem lesz az árnak áfa tartalma, mivel az eladó nem áfa-alany.

Ugyanez a helyzet céges használtautó vásárlásakor akkor, ha azt saját célra használták, tárgyi eszközként (kivéve, ha a cég bérbeadáshoz vagy taxizáshoz használta a járművet). Autókereskedőtől történő használt gépkocsi vásárlásnál úgynevezett árrés adózású számlát kapunk, mert itt nem a teljes vételár az áfa köteles, hanem csak a kereskedő haszna.

Külföldről, az Európai Unión kívülről vásárolt gépjármű áfa köteles (és 10 százalék vámköteles), függetlenül attól, hogy magánszemély vagy cég adta el az árut.

Az Európai Unióból történő gépjármű beszerzés viszont áfa szempontjából igen bonyolult, teljes biztonsággal csak áfa szakértők tudják megállapítani az egyes beszerzések áfa kötelezettségét. A magánszemély vásárlónak belföldön nem kell adót fizetnie a használt autó beszerzése után, új, illetve újszerű autók esetében azonban minden esetben. Újszerűnek az a jármű minősül, ami még nem futott 6000 km-t, vagy 6 hónapnál kevesebb ideje van forgalomba helyezve külföldön.

Kevés esetben vonható le az áfa a céges személygépkocsi vásárlásakor Forrás: APF/F.FOUCHA/Franck Foucha

Magyar cég esetében az új vagy újszerű személygépkocsi behozatala az unióból szintén áfakötelezettséggel jár. Az áfát azonban csak akkor lehet levonni a könyvelésben, ha továbbértékesíti, bérbeadja a gépjárművet, vagy taxizásra használja. A magyar vállalkozás külföldi magánszemélytől történő vásárlás esetén, ha a jármű nem újszerű, akkor nem kell áfát fizetni. Külföldi cégtől történő vásárlás esetén „adómentes értékesítés" vagy „használttermékre vonatkozó árrés szabályozás" feliratokkal találkozhat a számlán.

Adómentesség esetén meg kell fizetni a jármű ára után a magyar áfát a behozatalkor, ami szintén csak akkor vonható le a könyvelésben, ha továbbértékesíti, bérbe adja, vagy taxizásra használja a vállalkozás. Használt termék árrésadózása esetén Magyarországon nem kell áfát fizetni a megvásárolt gépkocsi után.

A személygépkocsit megvásárolhatjuk egy összegben, hitelre, vagy lízingszerződés keretében, illetve a járművet használhatjuk úgynevezett tartós bérlet konstrukcióban is. Az egyösszegű vásárlás és a hitelből történő vásárlás esetén a vevő a rá áthárított áfa-t nem vonhatja le. Ez alól kivételek a korábban említett esetek.

Zárt végű lízingnél szintén nincs áfalevonási joga a lízingbe vevőnek,

kivéve a fent már említett kivételeket.

A nyílt végű pénzügyi lízing szerződésnél a vevő az egyes lízing díjak áfa tartalmát levonhatja. Ha útnyilvántartást vezet, akkor az áfát az üzlet út arányában vonhatja le, ha nem vezet, akkor pedig az adó 50 százalékát.

A tartós bérletre is a nyílt végű pénzügyi lízing szabályai érvényesek.

Az érdeklődők további részleteket is megtudhatnak a fenti témáról a Növekedés.hu cikkéből, így a értékcsökkenési leírásról, a cégautó adóról és a magáncélú használat adómentességéről is szó esik az írásban.