Kiderült: silányabb élelmiszerek kerülnek a kelet-európai üzletekbe

esco supermarket, Brighton and Hove, England, 2018. Customers shopping for food and household products in the Hove branch of Tesco, the U.K.’s biggest supermarket chain.
Vágólapra másolva!
Immár hivatalos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok sok esetben valóban silányabb minőségű élelmiszereket kínálnak a kelet-európai vásárlóknak, mint Nyugat-Európában. Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei szerint ugyanis gyengébb minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba azonos márkanévvel és csomagolással a kelet-európai uniós tagállamokban. A vizsgált termékek egyharmada megbukott a vizsgálatok során. E negatív jelenség megszüntetésének lehetőségeiről és a szükséges jogi szabályozás megszületéséről Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár nyilatkozott az Origónak.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár kifejtette, hogy az illetékes magyar hatóság – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih – már korábban is vizsgálta a Magyarországon is működő multinacionális kiskereskedelmi láncok termékeit, de más V4-országokban is végeztek ilyen teszteket. Ezek során ugyanazon gyártók ugyanolyan márkájú termékeit ellenőrizték, amelyek egyfelől németországi, ausztriai és olaszországi boltokból, másfelől a visegrádi országok üzleteiből származtak.

A szakhatóságok vizsgálatai egyöntetűen azt állapították meg,

hogy a V4-országokban, illetve a Nyugat-Európában ugyanazon márkanéven forgalmazott élelmiszerek többsége más összetételű, és a hozzánk kerülő változatok gyakran rosszabb minőségűek.

Vásárlók egy angliai szupermarketben: mást kapnak, mint kelet-európai társaik? Forrás: Shutterstock

Emellett Romániában, Horvátországban és Bulgáriában is hasonló eredményeket hoztak az ott lefolytatott vizsgálatok. Vagyis széles körben igazolást nyert, hogy nem „városi legendáról" van szó, amikor kettős minőségű élelmiszerekről beszélünk. Igenis, ez a jelenség létezik!

A visegrádi országok kormányfői 2017 októberében közös nyilatkozatban ítélték el az élelmiszerek kettős minőségének jelenségét. Majd közösen az EB-hez fordultak, hogy ebben a kérdésben jöjjön létre egységes uniós jogi szabályozás.

– szögezte le Zsigó Róbert.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára Forrás: Origo

Az egységes fellépés hatására az EB Közös Kutató Központja vizsgálatot indított, amelynek során a tesztelt 64 élelmiszerből - amelyek németországi, belgiumi, hollandiai, franciaországi, ausztriai, illetve csehországi, szlovákiai és magyarországi üzletekből származtak - húsz esetben találtak egyértelműen különbséget ugyanazon gyártó ugyanazon termékei között.

Zsigó Róbert kiemelte:

Silányabb minőségű termékek jutnak Kelet-Európába Forrás: Shutterstock

Az Európai Bizottság 2018 áprilisában bemutatott fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagja, az élelmiszerek kettős minőségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat. A jogszabálytervezetből azonban a későbbiek során kikerült az az intézkedés, amely megszüntette volna ezt a jelenséget. A visegrádi országok ezért a közelmúltban arra kérték a tanács elnökségi feladatait 2019 első félévében ellátó Romániát, hogy kezelje kiemelten a kérdést.

Zsigó Róbert szerint az idén megszülethet az az irányelv, amelynek alapján

tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak fog minősülni a kettős minőségű élelmiszerek jelensége.

Addig is az ajánlható a vásárlóknak, hogy elsősorban Magyarországon megtermelt alapanyagokból, Magyarországon feldolgozott élelmiszereket vásároljanak.