Tíz év után emelkedik a görög minimálbér

Alexisz Ciprasz kormányfő Alexis Tsipras
Meeting between the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras and the The Prime Minister of Malta Joseph Muscat, in Athens, on March. 1, 2017
Vágólapra másolva!
Görögország megkezdte a gazdasági válság következtében bevezetett megszorítások enyhítését, ennek keretében 650 euróra emelték a minimálbér összegét.
Vágólapra másolva!

Alekszisz Cíprasz, görög miniszterelnök jelentette be, hogy közel tíz év után emelik a minimálbért. Elmondta, hogy

a havi minimálbér 11 százalékkal, az az 586 euróról (185 ezer forint) 650 euróra (206 ezer forint) emelkedik,

a fiatalok számára fenntartott alacsonyabb bérkategóriát pedig megszüntetik.

– nyilatkozta Ciprasz sajtótájékoztatóján.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő Forrás: AFP/SOOC/Nikos Libertas

A gazdasági válság nagyon komoly hatással volt a görög gazdaságra, ezért is fagyasztották be a béreket. A válság következtében 22 százalékkal 586 euróra csökkentették a havi minimálbért az országban. Ugyan az elemzők már várták a befagyasztás eltörlését és a bérek emelkedését, de nyolc százalékos béremelést prognosztizáltak – állítja a The Guardian.

Az ország tavaly augusztusban lépett ki a hitelmentő programból, az azt megelőző években a világ legnagyobb pénzmentő csomagját kapták.

A béremelést az Európai Unióval folytatott konzultáció és az athéni költségvetés alakulásának figyelembevételével állapították meg.

A döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a kormány reméli, hogy már februárban életbe lép a béremelés.

A görög Munkaügyi Minisztérium szerint körülbelül 880 ezer embert érint a változás. A szaktárca tervei szerint emelni fognak a munkanélküliségi és az anyasági támogatás összegén is.

A magánszektorban a görögök harmada havonta 600 eurónál (190 ezer forint) kevesebbet keres.

Görögország tavaly túlteljesítette a kitűzött költségvetési célokat, a munkanélküliség ugyan 18,1 százalékra csökkent, de a gazdasági fellendülés továbbra is bizonytalan.