Görögország megkezdte a gazdasági válság következtében bevezetett megszorítások enyhítését, ennek keretében 650 euróra emelték a minimálbér összegét.

Alekszisz Cíprasz, görög miniszterelnök jelentette be, hogy közel tíz év után emelik a minimálbért. Elmondta, hogy

a havi minimálbér 11 százalékkal, az az 586 euróról (185 ezer forint) 650 euróra (206 ezer forint) emelkedik, a fiatalok számára fenntartott alacsonyabb bérkategóriát pedig megszüntetik.

Ez az emblematikus emelés felerősíti a gazdaságot" – nyilatkozta Ciprasz sajtótájékoztatóján.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfőForrás: AFP/SOOC/Nikos Libertas

A gazdasági válság nagyon komoly hatással volt a görög gazdaságra, ezért is fagyasztották be a béreket. A válság következtében 22 százalékkal 586 euróra csökkentették a havi minimálbért az országban. Ugyan az elemzők már várták a befagyasztás eltörlését és a bérek emelkedését, de nyolc százalékos béremelést prognosztizáltak – állítja a The Guardian.

Az ország tavaly augusztusban lépett ki a hitelmentő programból, az azt megelőző években a világ legnagyobb pénzmentő csomagját kapták. A béremelést az Európai Unióval folytatott konzultáció és az athéni költségvetés alakulásának figyelembevételével állapították meg. A döntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de a kormány reméli, hogy már februárban életbe lép a béremelés.

A görög Munkaügyi Minisztérium szerint körülbelül 880 ezer embert érint a változás. A szaktárca tervei szerint emelni fognak a munkanélküliségi és az anyasági támogatás összegén is.

A magánszektorban a görögök harmada havonta 600 eurónál (190 ezer forint) kevesebbet keres.

Görögország tavaly túlteljesítette a kitűzött költségvetési célokat, a munkanélküliség ugyan 18,1 százalékra csökkent, de a gazdasági fellendülés továbbra is bizonytalan.