Jó hírt kaphatnak az egykori devizahitelesek

árfolyamgát, forintosítás
Lejárt az 5 éves védett időszak, készülhetnek a devizahitelesek
Vágólapra másolva!
Csaknem 1200 milliárd forintnyi egykori devizaalapú jelzáloghitel kamata változik háromhavonta a mai napig. A jegybank szeretné, ha ezeket hosszabb kamatperiódusúra váltanák ki a kockázatok csökkentése miatt – hiszen Európában és Magyarországon is megindulhat a kamatemelési ciklus a közeljövőben. Az ügyben egyeztetés kezdődött a Bankszövetséggel.
Vágólapra másolva!

Aggódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forintosított deviza-jelzáloghitelek miatt. Ezeket a kölcsönöket napra pontosan négy évvel ezelőtt váltották át, összesen nagyjából félmillió adós 3500 milliárd forintnyi kölcsönét érintette a változás.

Ebből a volumenből 2018 harmadik negyedévének végére 1372 milliárd forint maradt – közölte a Napi.hu-val az MNB.

Ezen az összegen belül 756 milliárd forint volt a lakáscélú hitel, 616 milliárd forint pedig a szabad felhasználású jelzáloghitel.

Ezek a számok nem tartalmazzák azokat hiteleket, amelyek esetében az adós egy új hitel felvételével előtörlesztette korábbi tartozását.

Még 2015-ben ugyanis megvolt az a lehetőség, hogy a forintosított hitelt, ha az ügyfél nem volt elégedett a bankja által kínált kondíciókkal, költségmentesen átvihette egy másik hitelintézethez. Ezzel az opcióval viszonylag kevesen éltek. Tovább csökkentette az állományt az időközben bedőlt és a banki portfóliókból kikerült – például követeléskezelőknek átadott – hitelmennyiség.

Forrás: Pixabay

Lépéseket tervez az MNB

Az új folyósításokon belül az MNB már elérte a célját, 2018 végére a fix kamatozású lakáshitelek aránya az új hiteleken belül 94 százalékosra nőtt, és meghatározóvá váltak a legalább tíz évre vagy a teljes futamidőre rögzített kamatozású hitelek.

A kockázatok csökkentésének érdekében viszont indokolt lenne a fennálló jelzáloghitelek esetében is a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek térnyerésének ösztönzése.

A fennálló állomány hosszabb kamatperiódusra váltása a már meglévő jelzáloghitel-szerződések módosításán, illetve kiváltásán keresztül valósulhat meg. Ennek ösztönzésére a jegybank – a Bankszövetséggel közösen – intézkedési tervet dolgoz ki, pontosabb részleteket azonban nem közöltek.