A korábbi tejáfacsökkentés hatására a boltok polcain jelenleg 4-5 százalékkal olcsóbb a friss tej, mint azelőtt. Az UHT és az ESL tejek idén januári áfacsökkentése 11-12 százalékos árcsökkenést eredményezett - idéz az InfoStart a Tej Terméktanács elnöke, Istvánfalvi Miklós által az InfoRádiónak adott interjúból.

A nyerstej és a friss tej áfája több mint egy éve csökkent - már akkor látszott, hogy a fogyasztókig eljut az áfacsökkentés hatása. Mint Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, a tejtermékek ármozgása is követi ezt.

A nyerstejnél fennáll a 4-5 százalékos áfacsökkentés, ugyanakkor látni kell, hogy egyéb piaci folyamatok is beleszólnak az árak alakulásába. Ha a burgonya példájából indulunk ki, ott hiába lenne áfacsökkentés, mivel a burgonya folyamatosan drágul, nem lehetne megérezni - tette hozzá a szakember. Vagyis az áfacsökkentés valós értéke a piaci folyamatoktól nagyban függ.

Forrás: MTI/Kallos Bea

Az UHT és az ESL (tartós) tejeknél egy hónapja csökkent az áfa, ami Istvánfalvi Miklós tapasztalatai szerint 11-12 százalékos árcsökkenést eredményezett.