Csökkenteni akarja karbonlábnyomát? Egyen mókust!

szürke mókus
Grey squirrel (Sciurus carolinensis), Leighton Moss, RSPB Reserve, Silverdale, Lancashire, England, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
Új gasztronómiai trend jelent meg Londonban – írja a The Telegraph. Egyes éttermek ugyanis arra tesznek kísérletet, hogy egzotikus vagy különleges ínyencségnek számító fogások helyett, a mókushúsból készült ételeket tegyék a mindennapi vendéglátás részévé.
Vágólapra másolva!

Sok kertes házban bukkannak fel az udvaron a többnyire nemkívánatos vendégek, a szürke mókusok. London egyes kerületeiben populációjuk nagyot nőtt az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy alig akad természetes ellenségük. A fajt sokan invazívnak tartják, azaz olyannak, amely terjeszkedését más élőlények, főként a vörös mókusok kárára folytatja.

Ebbe a helyzetbe sajátos módon avatkoznak bele azok a londoni séfek, akik éttermeik alapanyagai közé a közelmúltban beemelték a mókushúst is. Egyes vendéglátóhelyeken lehet kapni mókushússal töltött palacsintát, vagy épp abból készült, lassú tűzön főzött ragut. A Native nevű étteremben pedig lasagnét is lehet kóstolni abból:

Ám még a londoni éttermeket is megelőzte The Forest Side nevű, Michelin-csillagos vendéglátóhely, ahol 2016 óta van mókushús az étlapon.

A megkérdezett éttermek vezető séfjei egyöntetűen azt mondják: vendégeik kifejezetten érdeklődnek a mókusból készült fogások iránt. Különösen azok, akiknek fontos, hogy a hús, amit fogyasztanak, ne kényszertartásban levágott állatból származzon.

Ha ilyen húst választanak – márpedig a vadon élő, fogyasztás céljából elejtett mókusok esete ilyen –, azzal karbonlábnyomukat is csökkenthetik.

A nagyüzemi állattartás – a bolygó lakóinak ellátása hússal, tejjel, illetve igavonó erővel – ugyanis az egyik leginkább környezetterhelő tevékenység.

Az említett Native étterem séfje, Ivan Tisdall-Downes, azt is hozzáteszi:

a mókus az egyik leginkább fenntartható módon fogyasztható proteinforrás.

Húsa fehérebb, mint a nyúlé, íze pedig ragu formájában inkább a nyúlhúsra emlékeztet, illetve az étterem egyes vendégeinek a csirkehúst juttatta eszébe.

A séf azt is elmondta: szerinte egyre nagyobb környezeti terhelést jelent a világ élelmezése. Sokan nem is hallanak a vadhúsokról, mint élelmezési lehetőségről, ami viszont sok helyen elérhető alternatívát jelenthet.

A szürke mókus fogásként mind népszerűbb egyes angliai éttermekben Forrás: AFP/robertharding/Ann & Steve Toon

Az 5 millió, gyorsan szaporodó szürkemókussal szemben mintegy 150 ezerre tehető az angliai vörös mókusok száma. A szürke fajta fogyasztásával a populációban nemhogy károkat nem okoznak, hanem segít megtartani a két mókusfajta természetes egyensúlyát.

Az éttermek beszállítói szintén arról számolnak be, hogy a mókushús mind népszerűbb a fogyasztók körében.

Robert Gooch, a Wild Meat nevű vállalat ügyvezető-tulajdonosa szerint a mókus népszerűsége nagyot nőtt az elmúlt öt évben.

Értékesítése már a harmadik legfontosabb a vállalat számára, közvetlenül a szarvas- és a fácánhús után.

Egy fogyasztási célú mókust kevesebb mint 5 fontért lehet rendelni a vállalat weboldalán, az állat legértékesebb húsa a lábán van. A cégvezető megerősítette azt is, úgy tapasztalják, a vadhús, így a mókus népszerűségének növekedése is annak köszönhető, hogy sok vásárló nem akar vágóhídra szánt, nagyüzemi tartásból származó húst fogyasztani.