Dollármilliárdokat trükköznek el országok kreatív könyveléssel

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A washingtoni székhelyű kutatószervezet, a Global Financial Integrity, arról ír friss jelentésében, hogy több ázsiai országból elképesztő mennyiségű pénzt talicskáztak külföldre, alig egy évtized leforgása alatt.
Vágólapra másolva!

Banglades 2006 és 2015 között közel 82 milliárd dollárnak megfelelő mennyiségű pénzt juttatott külföldre a kutatócsoport jelentése szerint.

Ez közel 23 ezer milliárd forintnak felel meg.

A most nyilvánosságra hozott beszámoló szerint az országban kreatív könyvelési technikákat alkalmazva, de lényegében illegáis módon mozgatták külföldre a hatalmas összeget.

A kutatócsoport megjegyzi, sokfelé ismert az a mód, hogy az import értékének "túlkönyvelése", az export "alulkönyvelése" révén, a keletkező különbözetet a kormányzat egyszerűen benyeli, hogy az később pénzmosás gyanúját felvető tranzakciók révén, távoli országok bankszámláink kössön ki.

Attól még azonban - teszik hozzá az elemzők -, hogy ezt és hasonló módszereket sok helyen alkalmaznak, még nem lesz törvényes.

A közgazdászok szerint ez a hatalmas összeg rögtön a kétes értékű "pénzmosási" lista élbolyába tolta Bangladest. A kutatók 148 országot vizsgáltak.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank Duenzl

A listát egyébként Kína vezeti, 222 milliárddal. Előkelő helyen áll még Mexikó, majdnem 43 milliárd dollárral, és Malajziából is tekintélyes összeg, 33,7 milliárd dollár vándorolt külföldre a vizsgált időszakban.

Még megdöbbentőbb az, hogy a Nemzetközi Valutalap és az ENSZ statisztikái szerint, Banglades fejlett országokkal bonyolított kereskedelmében különösen nagyarányú a gyanús tranzakciókhoz köthető érték. Az adatok szerint, a 33,7 milliárd dolláros 2015-ös forgalomnak 17,5 százaléka olyan ügylettel kapcsolható össze, amely a pénzmosás erős gyanúját veti fel.

A jelentés összeállítói felhívják a kormányok figyelmét arra, hogy fokozottabban harcoljanak a jog eszközeivel e gyakorlatok ellen - írja az Asia Times. A riport 2015 utáni adatokat nem tartalmaz.