Bravúros év volt 2018 a fintech cégek számára: 1700 ügyletben, mintegy 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtöttek - derül ki a CB Insights friss adataiból. A fintech iparág növekedése - amely a banki, pénzügyi és technológiai újításokat ötvözi - ráadásul már globálisnak tekinthető.

Tavaly mintegy 120 százalékkal többet, összesen 39,57 milliárd dollárnyi kockázati tőkét szereztek a fintech startupok. Az év során 1707 befektetés született, 2017-ben 1480 dealre került sor. Az összeg jó részét az úgynevezett megadealek, vagyis a 100 millió dollár feletti befektetések tették ki, ilyenből 52 volt összesen 24,88 milliárd dollár értékben. A legnagyobb, 14 milliárd dolláros befektetés az Alibaba (volt) pénzügyi ága, a kínai Ant Financial tőkebevonása volt.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Piac és Profit idézi a CB Insigthts megállapításait, amelyek szerint a fintechbe áramló tőkebefektetések megugrásában több tényező is közrejátszott. Egyrészt a tech-újdonságok fogyasztói elfogadottsága csúcsra jutott.

Tavaly rekordszámú, mintegy 16 új fintech startup csatlakozott az unikornisok köréhez, ezeknek az értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ezek között találjuk a bankkártyákkal foglalkozó Brex és a digitális bank Monzo cégeket, az innovatív pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolutot, a banki adatmegosztásra speciálizálódott Plaidet, a díjmentes hitelkártyákkal és digitális fizetési rendszerekkel, valamint lakossági hitelezéssel foglalkozó Nubankot, a PolicyBazaar online biztosítási aggregátort, valamint a kínai Tiger Brokers online brókercéget.

Új kategóriák tűntek fel tavaly, méghozzá globálisan, például a digitális challenger bankok – Monzo, Chime – amelyek együttesen több mint 15 millió ügyfelet gyűjtöttek már össze.

Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Más kategóriák kockázati tőke szerzés szempontjából viszont zátonyra futottak, így például a kriptocégeket hátrányosan érintették a növekvő szabályozói előírások és a csalások.

A befektetések számát tekintve Ázsia emelkedett ki a kontinensek közül, 38 százalékkal nőtt a dealek száma, érték szerint 22,65 milliárd dollárt tett ki a befektetések összege. Az USA-ban a fintech cégek 11,89 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek, 659 ügylet során. Európában a tranzakciók száma ugyan visszaesett, ugyanakkor az értékük így is rekord szintre, 3,53 milliárd dollárra nőtt.