Aggódnak a befektetők, mert az Alphabet túlkölti magát

Alphabet, Alphabet Inc., amerikai multinacionális vállalat
The Alphabet logo is seen on a mobile phone in this photo illustration on January 29, 2019. Alphabet is one of the top 10 most admired companies in the world according to Fortune magazine. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Alphabet - amely a Google anyavállalata - a vártnál jobb számokat közölt negyedéves jelentésében, a részvény árfolyama viszont ennek ellenére is zuhant.
Vágólapra másolva!

Hiába teljesített a várakozásokon felül az Alphabet bevétel tekintetében, a befektetőknek nem tetszik, hogy a vállalat 1,3 milliárd dollárt szórt el különböző projektekre az "Other Bets" nevű kategóriában.

Ide tartoznak az olyan befektetések, mint a cég kísérleti laboratóriuma, az Access nevű internetcsoport és a mobilinternetet forradalmasítani tervező Loon.

Emellett az ismertebb, önvezető autókat gyártó startup, a Waymo is ebbe a csoportba sorolható.

Az nem teljesen tisztázott, hogy az "Other Bets" kategóriában szereplő vállalatok közül, melyik mekkora veszteséget termelt, de nagy valószínüséggel a Waymo, a Loon és a Wing emésztheti fel a legtöbb pénzt.

illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

Az 1,3 milliárd dolláros működési veszteség viszont meglepő, mivel az utóbbi években az Other Bets" kategória folyamatosan csökkenő veszteséget mutatott és 2018 első negyedévében csupán 571 millió volt.

Ebben a kategóriában az Alphabet először 2015 augusztusában közölt kimutatást, akkor 3,5 millió veszteséget jelentettek. A következő években viszont folyamatos csökkenés volt látható, idén viszont jelentősen nőtt a veszteség.

Ráadásul a Loon nemrég megkapta első komoly szerződését, így a vállalat költségei továbbra is magasak lesznek, a bevétel pedig alacsony.

Ugyanez elmondható a Waymo-ról is, amely az idén mutatná be a nagyközönségnek önvezető autóit. A céget egyértelműen a Google viszi a hátán, hiszen 39 milliárd dollárt generált eladásokból az előző negyedévben, és 8,2 milliárd dolláros nyereséget tudott felmutatni.