Akár egy vagyon is összejöhet nyugdíjcélra

nyugdíjas vállalkozó, vállalkozás
Vágólapra másolva!
Egy online piacon jelen lévő bank azzal próbálja megtakarításra ösztönözni ügyfeleit, hogy minden kártyás fizetés után néhány fillért pluszban levon a számláról, és azt egy virtuális malacperselybe rakja. A perselyt szabadon kiürítheti az ügyfél, nincs semmi kötöttség vagy előírás, a lényeg annak bemutatása, hogy kicsi odafigyeléssel akár jelentős összeget is meg lehet takarítani.
Vágólapra másolva!

És miért ne lehetne ugyanezt az elvet képviselni fillérek pakolászásán túl is? Ma szinte evidenciának számít, hogy a tb-nyugdíj nem lesz elegendő arra, hogy az aktív években megszokott életszínvonalat fenntartsa az ember a nyugdíjas években is. Alapnak jó, de mindenképpen kell valami kiegészítés. Az élethosszig tartó munka mellett van ennek kényelmesebb és kiszámíthatóbb módja is: az előtakarékoskodás.

Érdemes minden hónapban félretenni valamekkora összeget, amely az aktív évtizedek alatt akár tetemes vagyonná is duzzadhat.

Minél korábban kezdi meg a felhalmozást valaki, annál könnyebb lesz a vágyott összeget elérni.

És egyáltalán nem mindegy, hogy negyven éven át teszünk félre havi 20 ezer forintot, vagy húsz éven át havi 40 ezret. Nemcsak azért, mert előbbi vállalás havi szinten kisebb terhet jelent, hanem azért is, mert a már befizetett összeg is szépen kamatozik, ezzel is duzzasztva a megtakarítást.

Annak érdekében, hogy ne törjük össze az első anyagi krízisnél a malacperselyt, érdemes olyan megtakarítási formát választani, ami hosszú távra szól. És ha ezt az állam támogatja is, az már lényegében talált pénz.

Márpedig az állam 20 százalékos adókedvezménnyel honorálja, ha önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárba fizetjük a havi megtakarítást.

Évente legfeljebb 150 ezer forint lehet az adókedvezmény, ám ezt az összeget reálisan nem érjük el havi befizetésekkel – ehhez havonta 62500 forintot kellene átutalni –, de nem is kell ennyit szánni a megtakarításra.

Érdemes minél előbb elkezdeni az előtakarékosságot Forrás: Shutterstock

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége a számolgatást segítendő kalkulátort hozott létre, amely segítségével meghatározhatjuk, mennyit ér harminc-negyven éven át havi 10 vagy 15, esetleg még magasabb összeg befizetése. Egy 29 éves fiatal havi 20 ezer forint befizetésével nyugdíjba vonulásáig összesen több mint 34 millió forintot spórolhat így össze. Ez már jelentős segítség lehet a megnyugtató időskorhoz. S hogy mennyi lehet a különbség a korai és a késői megtakarítás között? Ha 40 éven át teszünk félre havi 20 ezer forintot, 51 millió forintot halmozhatunk fel, viszont ha csak 20 éven át utalunk 40 ezer forintot, csak 24 millió jön össze a kalkulátor szerint.