Óriási bírságot kapott három üzletlánc

2019.02.05. 10:47

Összesen 18,8 millió eurós bírságot szabott ki a román Versenytanács három nagy kiskereskedelmi üzletláncra (Auchan, Cora, Carrefour) és négy beszállítójukra a piaci szabályok megszegése miatt - értesült a Maszol.ro hírportál.

A hatóság közlése szerint a törvénysértések 2010 és 2016 között történtek. A Versenytanács megállapította, hogy ebben az időszakban több esetben a három üzletlánc és a négy beszállító összejátszottak az árak meghatározásakor. Előfordult, hogy a viszonteladói árat nem a kereslet-kínálat szabályai határozták meg, hanem a beszállítók és az üzletláncok kiegyeztek egy rögzített összegben.

Forrás: MTI

Az Auchant 7,84 millió, a Carrefourt 5,79 millió, a Corát pedig 2,66 millió euróra bírságolta a Versenytanács. A beszállítók közül a Pepsi forgalmazóját (Quadrant-Amroq Beverages), a Star Foods vállalatot, a Doncafé és az Amigo forgalmazóját (Strauss România), illetve a Nelson Prod nevű kisebb céget büntették. 

A Carrefour elismerte, hogy megszegte a versenyszabályokat, ezért csökkentett bírságot kapott. A többi vállalatnak fellebbezési lehetősége van. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK