A World Advertising Research Center (WARC) szerint 2025-re a világ közel háromnegyede már kizárólag a mobiltelefonját fogja használni netezésre. Azok száma, akik a számítógépüket és telefonjukat is használják böngészésre 1,3 milliárdra fog csökkenni.

A WARC szerint jelenleg összesen 2 milliárd ember csatlakozik az internetre kizárólag okostelefonjával, ez pedig az 51 százaléka a 3,9 milliárd készülék-tulajdonosnak. Egyre több ember kezében lesz telefon világszerte, leginkább pedig Kína, India, Nigéria és Pakisztán fogja táplálni a növekedést.

Ennek ellenére 2025-re még mindig lesz 2,4 milliárd ember, akik okostelefon nélkül élnek majd.  

Az okostelefonok elterjedése hatalmas üzlet a telco vállalatok számára. A CNBC szerint 2018-ban összesen 101 milliárd dollárt költöttek a felhasználók telefonos alkalmazásokra. Ehhez Kína közel 40 százalékkal járult hozzá.

illusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Gokhan Balci

A WARC jelentése kitér arra is, hogy a vállalatok egyre többet fognak költeni mobiltelefonos reklámokra. Amennyiben a jelenlegi reklámárak maradnának 2019-ben, akkor az idei évben már a mobilos reklámokra több pénz megy majd el, mint a tévés spotokra. Ez az összeg 2018-ban egyébként 137 milliárd dollár volt, vagyis 35,36 dollár felhasználónként.

Az idén vélhetően lesz még egy rekord. 2019-ben már valószínűleg a legtöbb időt okostelefon segítségével töltjük az interneten, azaz 3 óra 22 percet, szemben az asztali számítógép, laptop és tablet 3 óra 19 perces idejével.