Sztrájk a Tescónál

Tesco
Budapest, 2018. szeptember 27. A TESCO Magyarország egyik áruházának homlokzata a főváros IX. kerületében, a Koppány utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Bejelentette a győri Tesco sztrájkbizottsága a munkaadók felé, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve ma 14 és 16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartott - írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A sztrájk bejelentése azt jelenti, hogy nem sikerült megállapodni a céggel a Győrben tervezett csoportos létszámleépítés kapcsán, vagyis negyven utcára kerülő szellemi foglalkozású munkavállaló követeléseit egyelőre nem teljesíti a vállalat.

A lap emlékeztet arra, amit az Origo is megírt: az áruházlánc decemberben bejelentette, hogy közép-európai piacai támogatására az idén üzleti szolgáltató központot hoz létre Budapesten.

Ez azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont – ahol az összes magyarországi tescós dolgozó bérét számfejtik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el – teljes egészében megszűnik. Az évek óta alkalmazott helyi munkavállalóknak a környéken nem tudnak hasonló munkakörben állást biztosítani.

Sztrájkot jelentettek be a Tesco győri központjában, nem sikerült megállapodni a csoportos létszámleépítésről Forrás: MTI/Jászai Csaba

– írja a vállalatnak küldött, a Magyar Idők szerkesztőségéhez is eljuttatott hivatalos értesítésben a sztrájkbizottság.

A dolgozók jelezték, hogy a sztrájk folyamatos, és addig tart, ameddig nem születik megegyezés.

Az esetleges sztrájkok folyamán a sztrájkbizottság tagjai és a sztrájkban részt vevő munkavállalók a munkáltató képviselőivel továbbra is együttműködnek, nem csupán a követelések, hanem a személy- és vagyonvédelem biztosítása érdekében is.

A sztrájkolók közölték, hogy nem a cég 17 500 munkavállalójának helyzetét kívánják ellehetetleníteni azzal, hogy a sztrájk miatt mostantól megbénulhat a teljes áruházlánc fizetési rendszere – ami azzal járhat, hogy az alkalmazottak nem kapják kézhez időben már a januári bérüket sem –, hanem kritikussá vált helyzetükön kívánnak ily módon javítani.