Tavaly kétszer annyi pénzt nyeltek el az ATM-ek

2019.02.05. 15:40

Kiugró növekedést értek el az ATM-es készpénzbefizetések tavaly, a teljes piacon összegben és darabszámban is duplázás történt - közölte a K&H. A K&H-s ATM-ekbe 2018-ban közel 400 milliárd forint „érkezett", ez éves összevetésben 70 százalékos növekedésnek felel meg. Az ATM-es készpénzbefizetéseknél az eddigi látványos bővülés után további növekedés jöhet.

A múlt évben szinte minden szegmensben folytatódott a lendületes bővülés a lakossági bankpiacon. Kiemelkedő bővülés volt tapasztalható az ATM-es készpénzbefizetéseknél is: a jegybank adatai szerint ezek összege 2018 első kilenc hónapjában meghaladta az 562 milliárd forintot, ami 118 százalékos éves emelkedésnek felel meg. Több mint 3 millió alkalommal fizettek be készpénzt az ATM-ekbe az ügyfelek, ez szintén 118 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Azaz mind összegben, mind darabszámban duplázott a teljes ATM-es készpénzbefizetési piac.

A K&H ebben a szegmensben az egyik legnagyobb szereplő, miután 2018 elejére gyakorlatilag elérte a teljes lefedettséget: a több mint 200 bankfiók mindegyikében van befizetős automata. A K&H-s automatákba tavaly összesen 396 milliárd forint „érkezett", ami 70 százalékkal haladja meg az előző évi összeget.

A K&H Bank ATM-jeibe 70 százalékkal több pénzt fizettek be az ügyfelek tavaly, mint 2017-benForrás: Gravofom

Átlagosan naponta 1,1 milliárd forintra rúgott a befizetések összege. A bank adatai szerint a hét napjai közül a péntek vitte a prímet több mint 1,5 milliárd forinttal. A többi hétköznapon 1,3-1,4 milliárd forint volt a banki átlag, míg szombatra és vasárnapra jóval alacsonyabb, 300-400 millió forint jutott.

A K&H-s ATM-ek egy-egy alkalommal legfeljebb 200 bankjegyet fogadnak el, ha valamennyi bankjegy 20 ezres, akkor egy tranzakcióval maximum 4 millió forintot lehet befizetni.

Az ATM-es készpénzbefizetések bővülése a K&H szakértői szerint nem meglepő és logikus lépés az ügyfelek részéről. A készpénzbefizetés az egyszerűbb banki tranzakciók közé sorolható, a hét minden napján, 0-24 órában elérhető, nem kell sorban állni a fiókokban, ráadásul az ATM-ek növekvő népszerűsége a bankfióki munkát is segíti azzal, hogy a K&H munkatársak még jobban koncentrálhatnak a személyes tanácsadásra. Erre ugyanis egyre nagyobb igény mutatkozik az ügyfelek részéről, legyen szó hitelezésről, vagy megtakarításokról. A banknál mostanra közel 40 pénztármentes bankfiók üzemel zökkenőmentesen.