Az Xtend lehet a megoldás a közepes cégek tőzsdére lépéséhez

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2015. június 22. Kijelző a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Januárban sikeres zártkörű tőkebevonást követően elindult a kereskedés a CyBERG Corp. Nyrt. részvényeivel a BÉT Xtend piacán. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértői egy összefoglalót készítettek az Xtend piac megismertetése céljából, mely a Piacésprofit.hu-n jelent meg.
Vágólapra másolva!

Az Xtend egy multilaterális kereskedési platform (MTF), mely a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felügyelete alatt 2017 ősze óta működik, és már több társaság részvénye is elérhető rajta a befektetők számára.

Az MTF piacok egyik szerepe, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy

a szokásos tőzsdei vállalkozásoknál kisebb, közepes nagyságú (kkv) cégek is tudjanak kereskedni a részvényeikkel nyilvánosan és szabályozottan,

de a hagyományos tőzsdéhez képest alacsonyabb szabályozottsági szint mellett.

A fent már említett alacsonyabb szabályozottsági szint – és könnyítések – mellett

további, direkt és indirekt támogatásokat és egyéb kedvezményeket jelenthet az Xtend-re lépés.

Például az Xtend-re lépés költségeit a Pénzügyminisztériummal kötött szerződés alapján a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretein belül EU forrásból a BÉT részben (50 százalékban - legfeljebb 40 millió forint összegig) - sikeres pályázat esetén - megfinanszírozza a vállalkozás számára." - mondta el Menyhárt Ádám, a Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője.

Tőzsdén a cégem! - az Xtend egy kitűnő lehetőség közepes méretű, érett vállalatoknak a tőzsdei forrásbevonásra Forrás: MTI/Marjai János

Ezen kívül a befektetők kedvének serkentésére 2018 első negyedévében elindult a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap, mely magánbefektetőkkel közösen olyan vállalkozások részére nyújt tőkét, melyek vállalják a BÉT Xtend piacára lépést (jellemzően 12-24 hónapon belül), továbbá a felkészülést a tőzsdei részvénykibocsátásra.

A tőkealap 1 milliárd forint összeget fektet be, amiért kisebbségi részesedést szerez az érintett vállalkozásban.

Az Xtend-en kereskedett vállalkozás részvényesei részvényeiket tartós befektetési számlára helyezhetik, és öt évet követően adómentesen juthatnak hozzá a teljes, hozammal növelt összeghez. E mellett természetesen az is számít, hogy a vállalkozás tőzsdei jelenléte kiemelkedő presztízst is jelent a vállalkozás számára az üzleti életben.

Az Xtend olyan közepes méretű vállalkozások számára lehet optimális választás, amelyek már egy olyan érettségi szinten vannak, hogy jelenleg is sikeresen működnek, azonban növekedni szeretnének, és ehhez külső forrásokra van szükségük, amelyet azonban nem hitel útján kívánnak biztosítani.

De lehetséges, hogy egy startup is az Xtend-re kerüljön, ahol kockázati tőkebefektető helyett szélesebb forrásból meríthetnek tőkét.

Ahhoz, hogy egy cég részvényei regisztrálásra kerüljenek az Xtend piacra, mind cégjogi, mind tőkepiaci jogi szempontból számos feladattal kell szembenéznie és újfajta jogi kötelezettségekkel is számolnia kell.

Ezekről, és a fentiekről részletesen olvashatnak a Piacésprofit.hu oldalán.