Biometrikus személyi igazolványt vezet be Észak-Korea

Time-lapse videó Phenjanból, Észak-Korea fővárosából
Vágólapra másolva!
Elektronikus csippel felszerelt, biometrikus adatokat tartalmazó személyi igazolvány bevezetése zajlik Észak-Koreában – írja belső forrásaira hivatkozva a latorállam ügyeivel foglalkozó szöuli médiaügynökség, a Daily NK.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai államigazgatás majdnem befejezte az új személyi igazolvány bevezetését, lecserélve a most használatban lévő azonosító okmányokat. Már csak azok az állampolgárok vannak hátra, akik nehezen megközelíthető, hegyvidéki területen élnek – állítják a világtól elzárt ország belső, névtelen forrásai.

Tömegközlekedők Észak-Koreában: Phenjan lakosai már megkapták új személyi igazolványukat Forrás: Videa

Az új azonosító okmány bevezetése – mint kiderült – már tavaly elkezdődött, elsőként a főváros, Phenjan lakosai kapták meg. A kínai határ közelében lévő Sinidzsu város lakói tavaly szeptember és november között jutottak hozzá új okmányaikhoz.

Úgy tűnik, a régi okmányok bevonása és az újak kiadása jó ütemben halad.

Most már csak egyes, a kínai határhoz közeli megyék lehetnek hátra. Egy Észak-Hamgjong tartománybeli forrás azt mondta, az ott élők még nem kaptak értesítést az új személyikről, de a helyi hatóságok már jelezték, megtették a szükséges előkészületeket azok kiadására.

Egy másik forrás Dél-Phjongan tartományból azt közölte, hogy a hatóságok nem kérnek semmiféle díjat az új okmányért. Ellenben annak kiállítása előtt minden állampolgártól vérmintát vesznek, új fotót készítenek, és rögzítik ujjlenyomatát is.

Mindez arra utal, hogy az új okmány alkalmas lehet a biometrikus adatok alapján történő azonosításra is.

A forrás szerint az új személyi 8x5,5 centiméteres, kisebb, mint a korábbi okmány. Utóbbi egyébként még laminált lapra készült, amelyre utólag, manuálisan ragasztották rá a tulajdonos igazolványképét. Az új kártya műanyag, melyre az előállítás során kerül rá a fotó.

Értesülések szerint az Állampolgárok Nyilvántartási Hivatala azt közölte, az elektronikus csippel ellátott személyi bárhol használható a személyazonosság igazolására. Ha pedig ez igaz, akkor ebből következik, hogy a hatóságoknak széles körű elektronikus nyilvántartása van az állampolgárokról.

A vidéken vagy hegyvidéki területen élők kapják meg legutoljára az új személyi igazolványokat Forrás: AFP/Ed Jones

Egy másik forrás pedig hozzátette, az Állambiztonsági Minisztérium felhívta a polgárok figyelmét, hogy az új azonosító kártyával még az állampolgárok múltbeli esetleges kihágásai is ellenőrizhetők. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy a megyék és a tartományok között továbbra is ellenőrzőpontok vannak,

ahol a karhatalom visszakereshetően rögzíti az állampolgárok mozgását.

Hírügynökségi források szerint az okmánycsere kapcsolódhat ahhoz is, hogy márciusban választásokat tartanak a Legfelsőbb Népi Gyűlésbe, azaz Észak-Korea parlamentjébe. Ugyanakkor nem biztos, hogy az okmányok országos cseréje addig be is fejeződik.