London összesen 21 milliárd dollár értékű befektetést vonzott magához tavaly a kereskedelmi ingatlanpiacon, amivel megelőzte Manhattant, és így a brexittel kapcsolatos aggodalmak ellenére is megfosztotta a trónjától New York üzleti központját.

Noha a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok tavaly erősen megütötték Nagy-Britanniát, London mégis 16,2 milliárd fontnyi (21 milliárd dollár) tőkét vonzott magához a kereskedelmi ingatlanpiacon. Ezzel pedig a brit főváros maga mögött hagyta Manhattant, és világelső lett – írja a Bloomberg.

A jelenség hátterében elsősorban az áll, hogy a font 13 százalékot gyengült a dollár ellenében a 2016-os kilépési népszavazás óta. Ehhez jött a kitartóan erős kereslet a irodahelyek iránt, ami végső soron azt eredményezte, hogy a külföldi befektetők lecsaptak az árfolyammozgások adta lehetőségekre – derül ki a Knight Frank elemzéséből.

A külföldi befektetők leginkább Kínából és Hongkongból érkeztek Londonba – összesen 3,5 milliárd dollár értékben –, de az ázsiai térség étvágya egyébként is erős volt, mivel a harmadik helyre Dél-Korea, a negyedik helyre pedig Szingapúr futott be.

Az ázsiai befektetők imádták tavaly a londoni kereskedelmi ingatlanokatForrás: AFP/Oli Scarff

Számos befektető keresi a megfelelő hozamokat, és a brexit ezt meg is adja nekik. London ugyanis ma olcsóbb, mint Párizs, Frankfurt vagy Berlin – hangsúlyozta Nick Braybrook, a Knight Frank szakértője. Hozzátette, ha nem lenne a brexit, a londoni hozamok valószínűleg ugyanolyan alacsonyak lennének, mint Párizsban vagy Londonban.

Bár a teljes befektetett összeg némileg csökkent 2018-ban az egy évvel korábbi szinthez képest, az egyes üzletek átlagos mérete rekord szintre, 81,5 millió fontra bővült.

Mindeközben a Kínából és Hongkongból Londonba érkező összegek 51 százalékkal csökkentek tavaly a megelőző évben mért rekordhoz viszonyítva. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Kínában életbe léptek a tőkemozgásokat korlátozó intézkedések, melyek jelentősen visszafogták a kiáramló tőke mennyiségét. Ezzel szemben viszont a dél-koreai befektetések mértéke megnyolcszorozódott Londonban, amivel így már a teljes összeg 16 százalékát tették ki.