Egyre több állampapírt veszünk

2019.02.07. 13:20

Idén is folytatódott az állampapírok értékesítésének dinamikus növekedése, január végén 1290,5 milliárd forintra nőtt a Magyar Államkincstár (MÁK) által kezelt állampapír-állomány értéke - mondta a szervezet pénzforgalmi elnökhelyettese.

Borbély László András a Tolna megyei Tamásiban beszélt erről, ahol új állampapír-értékesítési pontot adtak át.

A bővítést az állampapírok iránt megnőtt lakossági érdeklődés tette szükségessé, az új helyszínnel 74-re bővült a kincstár állampapírokat forgalmazó helyeinek száma - közölte Borbély László András.

Hozzátette:

2018-ban 17 százalékkal, 1269,8 milliárdra nőtt a kincstár által kezelt állampapír-állomány, amely január végén tovább nőtt, 1290,5 milliárd forintra.

Közölte, legnagyobb arányban 3 és 5 éves futamidejű, inflációhoz kötött prémiumkötvények és a kétéves állampapírok forgalma emelkedett.

Az állampapír-állománnyal párhuzamosan jelentősen bővült az aktív értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek száma is: 15,2 százalékos emelkedéssel számuk megközelítette a 260 ezret.

Nőtt a Magyar Államkincstár kezelésében lévő állampapírok értékeFotó: Hirling Bálint [origo]

Szintén nagy arányban, 43 százalékkal nőtt tavaly a kincstárnál kezelt babakötvény-állomány is, meghaladta az 55 milliárd forintot. A kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkezők száma 20 százalékkal haladta meg az előző évit, és elérte a 168 ezret.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy a kormány "nagy terveket sző a lakossági értékesítés további felfuttatása érdekében".

főként a lakosság keresi a magyar állampapírokatForrás: Origo

2011 végén a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 740 milliárd forint volt, az elmúlt év végén pedig meghaladta az ötezer milliárd forintot. "A lakosság a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb befektető" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy újabb, magánszemélyek számára kedvező, speciális állampapír kibocsátása is várható.

Fehér János, a MÁK Tolna megyei igazgatója arról beszélt, hogy a megyében az állampapír-állomány 2018-ban 10 százalékkal, 18 milliárd forintra nőtt, az aktív ügyfelek száma 16 százalékkal 5105-re emelkedett. Tolnában eddig Szekszárdon, Dombóváron és Pakson működött értékesítési pont, az új helyszínnel együtt a tavalyinál jobb eredményre számít a kincstár.