Szakad a Richter

Richter Gedeon Nyrt., embléma
A Richter Gedeon Nyrt. egyik épülete
Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. 2018-ban 41,583 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 199,1 százalékkal nagyobb az előző évinél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A társaság éves árbevétele 445,484 milliárd forint volt, ami 0,3 százalékkal haladta meg az előző évit, euróban számolva 2,7 százalékkal csökkent a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Idén euróban számolva 2-3 százalékos árbevétel-növekedést vár a cég, ha a rubel árfolyamában nem lesz jelentős elmozdulás - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján. A gyorsjelentés megjelenését követően ma nagy tételekben adják a társaság részvényeit a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Tavaly az utolsó negyedévben

16,048 milliárd forint adózás utáni veszteséget mutatott ki a Richter, ami 54,8 százalékkal kisebb a bázisidőszaki 35,488 milliárd forintnál, és elsősorban az Esmyával kapcsolatos értékvesztés elszámolása miatt következett be.

Az árbevétel 10,3 százalékos emelkedéssel, 121,609 milliárd forint lett tavaly az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az elemzői konszenzus 112,6 milliárd forint árbevételt és 11,5 milliárd forint adózott nyereséget vetített előre 2018 negyedik negyedévére.

A jelentés szerint a tavalyi forgalomra negatívan hatott a Richter méhmióma elleni gyógyszere, az Esmya euróban számolt árbevételének 72,2 százalékos visszaesése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mintegy féléves vizsgálata és az értékesítés felfüggesztése miatt, valamint a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmens árbevételének csökkenése.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

Az éves üzleti eredmény 43,933 milliárd forint volt tavaly, 112,1 százalékkal emelkedett, euróban mérve 105,8 százalékkal nőtt. Az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredmény 31,223 milliárd forintot (98,0 millió eurót) tett ki, ami 251,4 százalékkal (euróban mérve 240,3 százalékkal) haladta meg az előző évben elértet. Az egy részvényre jutó nyereség 168 forint volt tavaly, az előző évi 48 forint után.

A társaság 2019-es előrejelzése szerint Magyarországon 0-2 százalék közötti forgalomnövekedés lehet, a kelet-európai országokban stagnálást, a nyugat-európai piacokon pedig 10 százalékos bővülést várnak, elsősorban a Richter méhmióma elleni gyógyszere, az Esmya eladásának emelkedésének köszönhetően.

A gyógyszer forgalma ezen a piacon 35 millió euróra emelkedhet, egy másik, szintén nőgyógyászati készítmény, a Bemfola árbevétele is kétszámjegyű növekedést mutathat a régióban.