Jönnek a robotügyvédek, de azért még nem a tárgyalótermekbe

2019.02.07. 19:03

Hamarosan az ügyvédek munkájába is bekerül a mesterséges intelligencia, ráadásul sokan látnak is benne fantáziát. A Luminance Technologies szoftverje iránt nagy az érdeklődés, a cég értékét pedig már 100 millió dollárra becslik.

A Luminance Technologies jelentése szerint a legutóbbi tőkegyűjtési körben 10 millió dollárt kapott a befektetőktől, köztük a Slaughter and May nevű ügyvédi irodától, összességében pedig a vállalat 2015-ös alapítása óta már 23 millió dollárt szedett össze.

A vállalat szoftvere gépi tanulást és mesterséges intelligencia segítségével képes átnézni és kategorizálni a különböző dokumentumokat és az anomáliákat is képes azonosítani.

A cél, hogy megkönnyítsék az ügyvédek munkáját és akár több ezer órányi időt takarítsanak meg a jogászoknak.

illusztrációForrás: Origo

A Luminance még nem képes teljes mértékben átvenni az ügyvédek munkáját, viszont lehetővé teszik, hogy a nehezebb feladatokra koncentrálhassanak, amíg a kevésbé fontos dolgokat a szoftver elvégzi. Néhány mesterséges inteligenciától eltérően a Luminance-nek nincs szüksége hatalmas adathalmazok átnézéséhez a tanuláshoz.

A rendszer magát fejleszti azáltal, hogy megfigyeli az ügyvédek munkáját. A Luminance már most 130 céggel dolgozik 40 országban, köztük 14 olyan irodával, akik a világ legnevesebb 100 ügyvédi irodája közé tartoznak. A vállalat jelenleg 60 embert alkalmaz és Londonban, New Yorkban, Chicagóban és Szingapúrban is van irodája. Tehát tényleg jönnek a robot ügyvédek, de azért még nem a tárgyalótermekbe