Varga Mihály: A kabinet az adócsökkentés kormánya akar maradni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évértékelő értekezlete
Budapest, 2019. február 7. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2018. évi évértékelő értekezletén a NAV Informatikai Intézet XIV. kerületi Hungária körúti székházában 2019. február 7-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A kabinet az adócsökkentés kormánya kíván maradni, és a legnagyobb adócsökkentő cím mellé néhány éven belül szeretné megszerezni a legnagyobb adóadminisztráció-csökkentő címet is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évértékelőjén.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta:

a gyermekes családok megerősítését, illetve a gyermekvállalás ösztönzését szolgáló családvédelmi akciótervben foglalt intézkedéseket a miniszterelnök mutatja be a hétvégén.

Beszélt arról is, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul. A tavalyi harmadik negyedévi 5,2 százalék a harmadik legmagasabb ütem az EU-ban.

A 2018-as növekedés akár a 4,6 százalékot is meghaladhatja, és egyes elemzők szerint az idei is nagyobb lehet a vártnál.

A világgazdaság azonban kezd túljutni növekedési csúcspontján, amire érdemes felkészülni, és olyan intézkedéseket kidolgozni, amelyek megvédik az eddigi eredményeket.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2018. évi évértékelő értekezletén a NAV Informatikai Intézet XIV. kerületi Hungária körúti székházában Forrás: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály hangsúlyozta, ebben nagy feladat hárul a költségvetési bevételek mintegy 95 százalékát beszedő adóhivatalra, amely tavaly eredményes és hatékony munkát végzett.

Bár 2018-ban több adó kulcsa is mérséklődött, ez nem járt a bevételek csökkenésével.

A beszedett 14 253 milliárd forint 851 milliárd forinttal nagyobb az előző évinél. Idén pedig a NAV-nak úgy kell 1065 milliárd forinttal többet hoznia, hogy csupán a szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jétől várható 2 százalékpontos csökkentése több mint 130 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.