Egyetlen sztár forgatja föl a teljes videojáték-piacot

Fortnite: 1,8 millió dollár bevétel naponta
Vágólapra másolva!
Komoly átalakulásnak lehetünk szemtanúi a globális videojáték piacon, ahogy a Fortnite nevű ingyenes játék kirobbanó sikert ért el. Az Electronic Arts és a Take-Two legutóbbi eredményei jó példák arra, hogy már a befektetőket is elérte a Fortnite-hatás.
Vágólapra másolva!

Az Electronic Art (EA) játékgyártó részvénye 13,3 százalékot szakadt szerdán, miután kiderült, a vállalat nemcsak alulmúlta az ünnepi szezonra megfogalmazott előzetes eladási várakozásokat, de az idei negyedévre vonatkozó prognózisát is visszafogta. Nem az EA volt azonban ez egyetlen iparági nagyágyú, amely megszenvedte a szerdát.

Az Activision Blizzard 10,1 százalékot, a Take-Two Interactive Software 13,8 százalékot, míg a Zynga 1,5 százalékot gyengült

– utóbbi aztán a zárás után visszapattant, ahogy a cég erős gyorsjelentést tett közzé.

A háttérben igen jelentős részben az úgynevezett „Fortnite-hatás" állhat – írja a MarketWatch elemzése. A Fortnite nevű játékot a Tencent Holdings által támogatott Epic Games fejlesztette ki, a népszerűsége pedig jelenleg olyannyira hatalmas, hogy lényegében nem lehet vele versenyezni. Nemcsak több millió játékost tudhat maga mögött, de történelmi csúcstartóvá is lépett elő, mivel soha nem volt még pénzügyileg ennyire sikeres ingyenes játék.

Kihívók nélkül

A probléma tehát az, hogy az olyan nagy szereplők, mint az EA vagy az Activision

folyamatosan szenvednek, hogy ki tudjanak adni egy játékot, amely valóban hatékonyan tudná felvenni a versenyt Fortnite-tal.

Bár az EA a jelentésében nem hivatkozott konkrétan a Fortnite hatásaira, azt a menedzsment világossá tette, hogy a legutóbbi Battlefield játékuk nem nyerte el eléggé a felhasználók tetszését.

Némileg talán izgalmasabb a Take-Two esete, melynek részvényét szintén megbüntették szerdán. A cég lenyomta az ünnepi negyedévre vonatkozó elemzői várakozásokat, azonban azzal már kiábrándította a befektetőket, hogy csökkentette a jelenlegi negyedévre vonatkozó bevételi és profitkilátásokat.

Az egész szektorra hatással van a Fortnite lenyűgöző népszerűsége Forrás: Getty Images/Ethan Miller

Ami miatt a Take-Two kiemelt figyelmet érdemel, hogy a cég tavaly kijött az elmúlt évek egyik leginkább elismert játékával, a Red Dead Redemption 2-vel. A videojáték igen komoly siker volt az ünnepi szezonban, azonban fontos probléma volt vele, hogy kezdetben online multiplayer komponens nélkül adták ki. A Take-Two később hozzáadta a játékhoz a multiplayer módot. Ennek a jelentősége abban áll, hogy az elemzők úgy számolnak, hogy a plusz online tartalmak egy idő után nagyobb bevételt eredményeznek majd, mint a játék maga, ahogy az eredeti játék eladásai idővel természetszerűleg csökkennek.

Több sláger, több játékos

Mindazonáltal Strauss Zelnick, a Take-Two vezérigazgatója nem túlzottan aggódik a Fortnite sikere miatt. Kiemelte, vállalata tavaly rekord eredményt ért el a Grand Theft Auto Online-nal, miközben a Fortnite is egészen jól teljesített. Hozzátette, szerinte majdnem mindig jó, ha egyszerre több sláger is jelen van a piacon.

Ez ugyanis nagyobb közönséget hoz be, és minél nagyobb a választék, annál diverzifikáltabb lesz ez a közönség.

Az Activision Blizzard február 12-én, tőzsdezárás után teszi majd közzé a negyedéves jelentését, vagyis akkor még világosabban láthatjuk majd, a „Fortninte-hatás" miként éri el a sztárok teljesítményét, illetve a részvényeik alakulását.