Ön ismeri a teffet? Pedig egy ország perel most a jövő gabonájáért

TEFF
Ethiopia, Tigray region, Mekele, teff grains
Vágólapra másolva!
Perre készül az etióp kormány, miután lassan egy évtizede tart a huzavona országuk és egy holland vállalat között. A tét nem kevés: Etiópia saját kulturális örökségének részeként szeretné elismertetni a növényt, amely a világ jövőbeli élelmezésének egyik kulcsa lehet.
Vágólapra másolva!

A gluténmentes ételek fogyasztói, illetve 2-es típusú diabéteszben szenvedők részére is ajánlható gabonaféle a teff. A rendkívül aprószemű terményből készült őrlemény alig ismert Magyarországon, de tápanyagösszetétele okán, fogyasztása kifejezetten ajánlható. A világ számos részén keverik a sütőiparban használt lisztekhez, így abból kenyér mellett pizzák és kekszfélék is készülnek.

A növény őshazájában, Etiópiában pedig ebből készül az enjera, a palacsintához hasonló, tömör kenyérféle, melyet mindenféle töltelékkel kiegészítve is fogyasztanak.

A jövő növénye gabonaféléje a teff Forrás: AFP / hemis.fr/Leroy Francis

Őshonos növény, jelentős gazdasági potenciállal

A kutatások eredményei szerint a teffet legalább 4000-5000 éve fogyasztják a mai Etiópia területén. Napjainkban termesztik Afrika néhány más országában is. Észak-Amerikába, Ausztráliába, Spanyolországba, Indiába és Hollandiába a 19. században, európai közvetítők révén jutott el. Egyes gazdálkodásokban ezekben az országokban is megtalálható.

Ám a világ teff termelésének 90 százalékát Etiópia adja.

Több mint 6 millió gazdálkodó, évente nagyjából 4 millió tonna teffet termel (összehasonlításként, a világ 2017-es búzatermesztése 758 millió tonna körül alakult).

Az Africanews most arról ír, Etiópia azért döntött végül perindítás mellett, mert közel egy évtizede nem tudta rendezni a teff európai exportjának ügyét egy holland céggel.

Betakarítás Forrás: AFP/Solan Gemechu

Az ügy előzményei arról szólnak, hogy a növény iránti kereslet olyan mértéket öltött, amit a globális termelés még a fő világpiaci szállító Etiópiával sem volt képes kielégíteni.

Ezért Etiópia saját hatáskörben 2006-ban egyszerűen leállította a szállítmányok kivitelét.

Az akkori kormány attól tartott, hogy az ország úgy jár, mint Bolívia a kinoával. Az ott termő rizsparéjfélét szintén "a jövő szuperélelmiszerének" kiáltották ki, és a világ oly mértékben kezdte felvásárolni azt, hogy az Andokban lévő termőterületek egyszerűen kimerültek.

Az exporttilalom majdnem egy évizedig tartott. Közben jelentős ráfordításokkal, korszerűbb mezőgazdasági eljárásokkal, 2012-ről 2017-re 40 százalékkal sikerült növelni a teff termésátlagát Etiópiában, és az ország újra az exportálás mellett döntött.

A Research and Markets előrejelzése szerint a 2018-2022-ig terjedő időszakban, a teff globális piaca közel 16 százalékot növekszik, köszönhetően annak, hogy egyre többen megismerik a magas vitamintartalmú növényt.

Nő a kereslet iránta Forrás: AFP/hemis.fr/MALLET Jean-François

A teff lehet a legfontosabb a kávé után

Csakhogy Etiópia nem tudja kiszolgálni az európai igényeket, mert bizonyos jogok a Health and Performance Food International (HPFI) nevű holland vállalat kezében vannak. Illetve voltak, mivel a cég időközben megszűnt, és a jogok - ideértve a származáshoz és az eredetmegjelöléshez kapcsolódókat is - helyzete bizonytalanná vált.

Az addisz-abebai vezetés úgy látja, azok most, a cég felszámolása után, magánszemélyeknél vannak, egyre átláthatatlanabbá téve a helyzetet.

Az ügyet még tovább bonyolítja, hogy

az Európai Szabadalmi Hivatal 2003-ban a holland cégnek ítélte a teffliszt és néhány további készítmény szabadalmi jogát.

Az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke, egyben az ország szövetségi befektetési hivatalának vezetője, Twitterén jelentette be a kormányzati döntést: az ország nemzetközi jogi színtérre viszi a teff ügyét. Etiópia ugyanis a rendezetlen jogi helyzet miatt nem, vagy csak nehézkesen tudja megkezdeni az európai szállításokat, noha az alapanyagra nagy a kereslet.

Etiópia számára pedig a teff helyzete nemcsak gazdasági, hanem identitásbeli kérdés is. Az ország most azt is szeretné elérni, hogy a történelmi gyökerek okán, az etiópiai teff nemzetközi védettséget élvezzen, elismerve annak eredetiséget. Ha ez teljesül, akkor egyes várakozások szerint, a kávé után a teff lehet az afrikai ország legfontosabb haszonnövénye, melynek neve egybeforr a termelési hellyel.