Varga Mihály: A parkolóautomatákat is beköthetik a NAV-hoz

2019.02.09. 11:17

Újabb gazdaságfehérítő intézkedések jöhetnek idén, például az autómosó- és a parkolóautomatákat is beköthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – közölte a pénzügyminiszter a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban. Számításaik szerint csak a múlt évben több mint 400 milliárd forintos állami bevétel származott azoktól a gazdasági szereplőktől, amelyek korábban illegálisan vagy féllegális módon működtek.

Varga Mihály a lapnak felidézte, hogy 2014 óta működik az online pénztárgépek rendszere, 2015-ben alakították ki a közúti áruszállítást ellenőrző adóhatósági rendszert, tavaly pedig az online számlázás is megkezdte működését.

Számításaik szerint csak a múlt évben több mint 400 milliárd forintos állami bevétel származott azoktól a gazdasági szereplőktől, amelyek korábban illegálisan vagy féllegális módon működtek.
Ezen összegek nagy teret adtak az adócsökkentésnek, vagyis kijelenthető, hogy a jogkövető állampolgárok és cégek adójának mérséklését legalább részben a korábban a feketegazdaságban működők finanszírozták – hangoztatta a pénzügyminiszter.

Budapest, 2018. november 20. Varga Mihály pénzügyminiszter érkezik meghallgatására az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésére Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában 2018. november 20-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány tavaly év végén döntött arról, hogy az étel- és az italautomaták mintájára más készülékeket is be kell kötni a NAV-hoz. Így például a parkolóautomatákat szintén összekapcsolhatják majd az adóhatósággal – nyilatkozta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy lesz-e idén újabb, feketegazdaság elleni intézkedés.Az étel- és az italautomaták bekötésétől több száz millió forintos összeget remélt a kormányzat. A más jellegű készülékekkel kapcsolatos intézkedés hozadéka hasonló nagyságrendű lehet, de ami fontosabb, hogy ezzel a lépéssel újabb folt tüntethető el a gazdaságból, újabb ágazat bevételei válnak átláthatóakká, és újabb területen segíthetik a tisztességesen működő vállalkozásokat – vélekedett a tárcavezető.
Kitért arra is, hogy tavaly érezhetően nőttek az állam adóbevételei, pedig a közterhek évek óta csökkennek.

Székesfehérvár, 2018. szeptember 6. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Ikarus Járműtechnika Kft. beruházásátadó ünnepségén SzékesfehérváronForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Magyarázatként azt mondta, hogy a folyamat több elemből áll.

  • Egyrészt lényeges, hogy egyre jobban teljesít a gazdaság,
  • több ember dolgozik, emelkednek a fizetések,
  • emiatt pedig nő a boltok forgalma.

E kedvező jelenségek hátterében egyebek mellett a közterhek évek óta tartó mérséklése áll, aminek köszönhetően ezermilliárdok maradtak a családoknál és a gazdaságban.

Varga Mihály kijelentette, hogy a jelenlegi az adócsökkentés kormánya, és ezt már nem csupán ők állítják saját magukról: nemzetközi kimutatások szerint Magyarországon volt legutóbb a legnagyobb adócsökkentés az egész Európai Unióban, és az idei adóváltozások alapján „jó esélyünk van a címvédésre”.

Másrészt, az elmúlt években sikerült visszaszorítani a feketegazdaságot – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek.