Ian Bremmer, az Eurasia Group alapító vezérigazgatója arról beszélt egy konferencián, hogy az Apple üzleti modellje nem lesz működőképes Kínában és ezt a folyamatosan csökkenő eladások is visszaigazolják. A szakértő szerint 5-10 éven belül az Apple teljesen kiszorulhat Kínából.

Az Apple számára továbbra is kulcsfontosságú lenne a kínai növekedés, hiszen a világ legnagyobb piacáról van szó. Bremmer szerint viszont a kaliforniai cég nemkívánatos szereplő az ázsiai országban.

A kínai cégek, amelyeket Peking is támogat, a szöges ellentétei az Apple-nek, amely drága készülékei révén magasfokú biztonságot nyújtanak a felhasználók számára.

Bremmer szerint viszont éppen ez okozza majd az Apple vesztét Kínában, ahol a kormány a kevésbé drága és biztonságos megoldásokat részesíti előnyben.

illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A Google is azért tud még versenyben lenni az országban, mert engedtek Peking kéréseinek. Emiatt hatalmas botrány is volt, mert kiderült, hogy a Google állítólag egy új keresőmotort fejlesz Kínának, amely képes a cenzúráa is.

Bremmer szerint ha az Apple nem képes változni, akkor 5-10 éven belül teljesen kiszorulhatnak a kínai piacról. Hozzátette, hogy Peking mindig megtalálja a módját annak, hogy a nemkívánatos gazdasági szereplőket kitessékelje az országból és ellehetetlenítse a működését.