Technológiaváltás miatt, leépítéseket hajt végre a kongói kobalt meghatározó kitermelő vállalata, a Glencore. A hivatalos magyarázaton túl azonban valószínű, valójában költségcsökkentés zajlik a világ egyik legfontosabb bányájában.

A kobalt jelenleg a világ egyik kulcsfontosságú nyersanyaga. Felhasználása nélkülözhetetlen az elektronikai termékek, illetve az elektromos autók akkumulátorainak gyártásában.

Olyan nagy cégek termelése függ annak kellő mennyiségétől, mint a Tesla, Apple, vagy épp az elektromos váltás mellett most elköteleződő német autógyáraké.

A bolygó legjelentősebb ismert tartalékával a viszontagságos sorsú Kongói Demokratikus Köztársaság rendelkezik, ahol alsó hangon is a globális kobaltkészlet fele található. A több lelőhely közül is a legfontosabb kobalt- és egyben rézkinyerő helyszín, Mutanda bányája.

Jelenleg itt található a világ legnagyobb kobaltkészlete.

Az országban a kobaltkitermelés a Glencore nevű nemzetközi nagyvállalat kezében összpontosul. A cég most bejelentette: technológiaváltás miatt, létszámleépítés jön Mutandában.

Egy hatalmas réztárna a mutandai bányákbanForrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

A vállalat ugyanis azt tervezi, új módszerekkel vonná ki az értékes fémet a lerakódott szulfidokból. Valószínűleg nem hoznák felszínre a kőzeteket, hanem újszerű megoldásokkal, helyben nyernék ki azokból a nyersanyagot. A Glencore-nál egyelőre annyit közöltek: vizsgálják a felmerült új megoldások gazdaságosságát.

Mindez azonban elbocsátásokat is jelent, amit egyébként a cég már megszellőztetett a Financial Times-nak. Az ügyre közelebbről rálátó források azonban hozzáteszik, a cég a növekvő termelési költségeken akar spórolni, és nyugtalanná teszi a cégvezetést a bizonytalan politikai környezet is.Hozzáfűzik, nem tett jót a kormány és a cég kapcsolatának az sem, hogy az ország "felülvizsgálta" a bányaügyi szabályokat, és ennek kapcsán többszörösére emelt bizonyos jogdíjakat. Erről az előzményről az Origo ebben a cikkében írt részletesen.

Mutanda a világ leggazdagabb kobaltlelőhelye, ahonnan rezet is szállítanak a világpiacokraForrás: Getty Images/Per-Anders Pettersson

Mutanda bányája azonban Kongónak is nagyon fontos, mind foglalkoztatás, mind az adóbevételek szempontjából.

Így a kinshasai vezetés valószínűleg nem feszítheti a végtelenségig a húrt a Glencore-ral, ha biztosítani kívánják a gördülékeny együttműködést a jövőben.

Mindenesetre a Mutanda bányászait tömörítő szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket a cég bejelentette leépítésekre reagálva. A hírek szerint, az elbocsátások csak a külföldi munkavállalókat és alvállalkozókat érintik, kongói állampolgárokat nem.

Ennek különös jelentősége lehet. A presztízsértékű helyszín szerepe ugyanis még inkább felértékelődik most, amikor a szomszédos Katanga bányájából tavaly év végén radioaktív ércek kerültek felszínre. Az itteni készleteket ezért a cég legkorábban csak egy év múlva értékesíti - írja a Mining.com.