Országos sztrájk miatt teljesen megbénult Belgium, beleértve a légi közlekedést is. A Brussels Airlines az összes járatát törölte, de a Wizz Air menetrendjében is történtek komoly változások.

A belga napilapok arról számoltak be, hogy a több száz járat törlése miatt a pórul járt nagyjából 16 ezer utas átfoglalhat másik dátumra vagy vissza is kérheti pénzét az országos sztrájk miatt. A TUIfly légitársaság is bejelentette, hogy átszervezte 36 mai brüsszeli járatát franciaországi és hollandiai repülőterekre, ahonnan buszokkal fogják a belga fővárosba szállítani az ezt igénylő utasokat.

IllusztrációForrás: MTI/Kallos Bea

A sztrájkhoz a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak. A belgiumi légtér irányítását végző vállalat arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés okozta bizonytalanság miatt kedd este 10 órától 24 órán keresztül egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt.

Ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentettek kivételt.

A cég szóvivője szerint a sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli.

A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatták meg.

Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO mai nap kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak megérkezni.

A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett munkabeszüntetés más szektorokra is kiterjed a mai nap folyamán, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postákra is. A tiltakozók jobb munkakörülményeket, béremelést és kedvezőbb nyugdíjat követelnek.

A Wizz Air Origo számára eljuttatott közleményéből az is kiderült, hogy Brüsszel Charleroi repülőtere február 13-án, vagyis ma nem fogad és nem indít járatokat. A sztrájk a Wizz Air Budapest és Brüsszel közötti járatait is érinti.

A Budapestről Brüsszelbe közlekedő, W6 2283A számú járat február 13., szerda 18:45 helyett
másnap, február 14-én, csütörtökön reggel 6:00-kor indul. A Brüsszelből Budapestre közlekedő,
W6 2284A számú járat szerda 21:25 helyett szintén másnap, csütörtök reggel 8:40-kor indul.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint nem közlekednek majd a Brussels Airlines járatai sem, mindhárom budapesti járatot törölték.