Csődbe ment a Mars-utazást ígérő cég, mert nem dőlt be elég ember

Mars One, A marsbázis a későbbiekben további modulokkal bővíthető, ahogy újabb és újabb telepesek érkeznek a vörös bolygóra
A marsbázis a későbbiekben további modulokkal bővíthető, ahogy újabb és újabb telepesek érkeznek a vörös bolygóra
Vágólapra másolva!
Csődbe ment a Mars One Ventures nevű vállalat, amely azzal vált híressé, hogy utazást kínált a Marsra, méghozzá életre szóló élménnyel, hiszen akiket elvittek volna a  vörös bolygóra, azokat örökre ott is hagyták volna. Szakértők szerint a csőd várható volt, többségük szerint ez nem volt más csak egy nagy átverés, és a vállalatnak sosem volt kész terve arra, hogy miként szállítson embereket a Marsra és építsen ott kolóniát a számukra.
Vágólapra másolva!

Bas Lansdorp, a Mars One alapítója megerősítette a hírt, miszerint vállalata csődöt jelentett. Hozzátette, hogy a cég nonprofit részlege, a Mars One Alapítvány továbbra is üzemel, azonban gyakorlatilag semmilyen pénz nem érkezik be hozzájuk.

A vállalat célja az volt, hogy embereket juttassanak el a Marsra, majd ott életük végéig elszállásolják őket. A Mars One azt akarta, hogy az ő expedíciójuk teremtse meg az első emberi kolóniát a Marson. A jelentkezőkkel azt is közölték, hogy a visszaútról már nem tudnak gondoskodni, mivel nincs meg a megfelelő technológia arra, hogy a bolygó felszínéről elszállítsák őket.

Miután világszerte rengetegen jelentkeztek, a Mars One kiválasztott 100 szerencsést, akik közül később kerültek volna ki a legmegfelelőbb jelöltek az első utazáshoz.

A cég ellen többször is vizsgálat indult, első körben azért, mert állításuk szerint 200 ezren jelentkeztek a Mars utazásra, viszont erre a nyomozás semmilyen bizonyítékot nem talált. Mindemellett a jelöltek kiválasztásának folyamata is megkérdőjelezhető volt.

illusztráció Forrás: Mars One

A Mars One semmilyen űrtechnológiát nem gyártott, hanem azt ígérték, hogy a költségeket egy valóságshow-val fogják finanszírozni, amely a kiválasztott jelöltek felkészülését mutatta volna be. A szakértők szerint a Mars One ötletének kivitelezése több százmilliárd dollárba került volna.

Két MIT-s tanuló már 2014-ben tanulmányt írt arról, hogy miért lehetetlen a Mars One vállalkozása.

A cég mindemellett folyamatosan változtatott azon, hogy mikor tervezi elindítani a jelölteket az űrbe. Az első, robotokkal történő utazásnak már 2018-ban meg kellett volna történnie, de a cég ezt 2020-as évek közepéra tolta. Az első embereket szállító expedíció pedig 2031-ben indult volna a Marsra.