Az ÉTMOSz szakszervezet tagsága 75 százalékának szavazatával megszületett az egyéves bérmegállapodás a hatvani Robert Bosch gyár dolgozói és a vállalat vezetői között.

Janik Tamás, a Bosch-gyárak munkásait tömörítő „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete" (ÉTMOSz) elnöke a Mércének  elmondta, egyéves bérmegállapodást kötöttek, amelynek során a szakszervezetek minden főbb követelése - így a fizikai dolgozóknak egységesen nyújtott 14,5 százalékos béremelés is - teljesült.

A 14,5 százalékos, minimum bruttó 34 ezer forintos béremelésen kívül a vállalat fizikai dolgozói lojalitási és jelenléti bónuszt is kapnak. A bruttó cafeteria keret nem változik, egyes támogatások és bónuszok pedig megszűnnek vagy csökkennek, teret teremtve annak az elvnek, hogy "ahelyett, hogy kevesen kapnak sokat, inkább sokan kapjanak keveset".

Janik azt is közölte, hogy a tárgyalások végeztével a vállalat igazgatója úgy minősítette a megegyezést, hogy ez drága megállapodás volt.

Elektronikai alkatrészek gyártása a Bosch hatvani üzemében.Forrás: MTI/Komka Péter

Janik Tamás elmondta továbbá: az elért eredményt elsősorban a dolgozók kitartásának köszönhetik, ezért nekik is köszönetüket fejezték ki.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a Bosch „tárgyalási stratégiájában jól döntött", így az elmúlt időszakban az álláspontok is közelednek. A cél a hatvani gyár dolgozóik számára immár az, hogy 12 hónapos, kollektív bérmegállapodást köthessenek az üzemmel, amely jelentős bér- és juttatásemeléssel is járna.