Az ország, ahol 149 milliárd dollárt ünnepeltek el napok alatt

Utasok a kuangcsoui főpályaudvaron január végén, akik a holdújév alkalmából indulnak rokonlátogatásra
Vágólapra másolva!
Jelentősen, éves összevetésben 8,5 százalékkal, több mint ezermilliárd jüanra (148,3 milliárd dollár) emelkedett a kiskereskedelmi és vendéglátóipari cégek forgalma Kínában a holdújévi ünnepek alatt, fittyet hányva a gazdasági növekedés lassulására.
Vágólapra másolva!

A kínai kereskedelmi minisztérium most közzétett adatai szerint az újévi ajándékok, a hagyományos élelmiszerek, elektronikai termékek és helyi specialitások forgalma egyaránt erősen nőtt a hatnapos ünnepi héten.

A belföldi turizmusból származó bevételek 8,2 százalékkal rekordnagyságúra, 513,9 milliárd jüanra emelkedtek.

Ez nagyjából 2800 milliárd forintnak felel meg.

Az utazások száma 7,6 százalékkal 415 millióra nőtt.

Utasok a kantoni főpályaudvaron január végén, akik a holdújév alkalmából indultak rokonlátogatásra Forrás: MTI/EPA/Aleksandar Plavevski

A bevásárlóközpontok szintén csúcsforgalomról számoltak be. Sanghaj hét legfontosabb üzletközpontjában összesen 20 százalékkal több pénzt hagytak az emberek, mint egy évvel korábban.

Rengetegen mentek moziba is, a hatnapos ünnep alatt 5 milliárd jüant (kb. 200 milliárd forint) költöttek az emberek a jegypénztárakban.

A Peking egyik fő attrakciójának számító Tiltott Város pedig 500 ezer turistát vonzott – írta az Asia Times.

A mozgó dátumú kínai holdújév vagy tavaszünnep a világ népességének negyede számára az év legnagyobb ünnepe, amelyet nemcsak Kínában, hanem Kelet-Ázsia más országaiban is megtartanak. Százmilliók utaznak ilyenkor haza a családjukhoz, hogy együtt töltsék az ünnepet, és megajándékozzák egymást.