Újra kitörhet a Klondike-i aranyláz

pénz,arany
Vágólapra másolva!
Újra megindulhat az arany utáni hajsza Kanadában, a Yukon nevű területen, amely a XIX. század végén a történelem egyik legismertebb aranylázának volt a helyszíne.
Vágólapra másolva!

A történelmi Klondike-i aranyláz idején, a kanadai Yukon területen, a Dawson Cityből útnak induló szerencselovagoknak számos viszontagságra fel kellett készülniük. Nehéz volt a vadonban sikeresnek lenni, pláne meggazdagodva, de legalábbis arannyal a zsebükben, vagy egy aranytallér fellelési helyének ismeretében hazatérni onnan. A Klondike-i aranyláz eseményeinek állít emléket az egyik legnagyobb némafilmes alkotó, Charlie Chaplin Aranyláz című, filmtörténeti klasszikusában.

A yukoni terület Forrás: Origo

Szinte hihetetlen, de a nagyjából 120 éve lezajlott, híres-hírhedt aranyláz óta nem kutatták a Klondike folyó körzetét átfogó alapossággal. Néhány évvel ezelőtt azonban megindultak az elemzések, melyek meg is hozták a várt eredményt.

A Yukon Geological Survey felmérése szerint a területen 20 millió uncia értékben lehet még arany, jórészt a folyóközi üledékben, azaz az alluviális rétegben.

A Dawson Citytől mintegy 20 kilométerre történt helyszíni felmérés alapján befektetők további elvárásokat fogalmaztak meg a kutatókkal szemben, azt kérve, hogy terjesszék ki a kutatás területét, aranyra utaló geokémiai jeleket keresve.

2018-ban aztán áttörést értek el a kutatások. Úgy tűnik, a teljes térségre vonatkozóan rendelkezésre áll az, mit is kell keresniük a kutatóknak. A Yukon ezen része ugyanis számos geológiai hasonlóságot mutat egy másik, aranyban szintén gazdag területtel.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

A munka most bizonyosan könnyebb lesz, mint bő egy évszázaddal ezelőtt, olvasható a Klondike Corp. honlapján. A közúti közlekedés jó Dawson Citybe. A települést a történelmi aranyláz idején a veszélyes Chilkoot-hágón, illetve a Yukon folyó zuhatagain keresztül lehetett csak megközelíteni. Most viszont akár néhány órás repülőúttal Vancouverből is odaérkezhetnek a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek a munkákra.

A yukoni terület 2016 óta már 600 millió amerikai dollárt fektetett azokba a cégekbe, melyek szárnyai alatt a geológiai felmérések futnak.

Úgy tűnik, idén végre elindulhat a tényleges feltáró munka is, melyre előzetesen 2 millió dollárt különítettek el a cégek 2019-re.