Bárkit perelhet a légitársaság ezért a trükkért

lufthansa
Vágólapra másolva!
A "skiplagging-nek" nevezett módszer miatt került bajba az egyik Lufthansa-utas, a légitársaság pedig most 2500 dollárt, azaz mintegy 700 ezer forintot követel vissza tőle. De mi is az a skiplagging, és ki kerülhet bajba miatta?
Vágólapra másolva!

A skiplagging egyre elterjedtebb módszer a turisták körében, a légitársaságok viszont egyáltalán nem örülnek ennek. Kicsit olyan, mint A-ból B ponton keresztül eljutni C-be, de a trükkel az utas már a B pontnál kiszáll, mert így pénzt spórol meg.

Ez történt a Lufthansa utasával is, aki Seattle-ből tartott Frankfurton át Oslóba. Legalább is a repjegye szerint így kellett volna történnie a dolognak, azonban ő Frankfurtból már nem repült tovább. Ennek oka, hogy valódi úti célja Berlin volt, a jegy pedig így olcsóbb volt, mintha direkt Berlinbe repült volna.

Forrás: Screenshot/skiplagged.com

A trükk lényege, hogy az utas kinéz egy helyet, majd keres olyan járatot, amelynek utasai éppen abban a városban, vagy annak közelében szállnak át egy másik gépre.

Mivel a jegyárakat egy algoritmus számítja ki sok összetevőt figyelembe véve, ezért gyakran előfordul, hogy egyenes járatokkal elutazni valahova sokkal drágább, mint egy teljesen másik úti cél irányába venni jegyet, majd félúton kiszállni.

Az említett utas 743 dollárért vette az átszállásos jegyét, de a Lufthansa szerint 3133 dollárt kellett volna fizetnie érte, ezért be is perelték. A légitársaság a különbözetet szeretné visszakapni. Az eset hatással lehet a többi skiplagging utasra is, akik ezzel a trükkel próbálnak meg több száz dollárt spórolni.

Forrás: Screenshot/eDreams.com

A skiplagged.com szerint például egy New York–Lisszabon utazás már 133 dollárért elérhető, szemben az edreams.com 651 dolláros árával.

Ez pedig úgy lehetséges, hogy az utas nem a közvetlen jegyet veszi meg, hanem vesz egy New York–London repülőjegyet lisszaboni átszállással, azonban onnan már természetesen nem megy tovább Londonba.

A Lufthansa szerint ez a gyakorlat sérti a vállalatnál érvényes szerződési feltételeket, ezért is perelték be a vétkes utast. Az illetékes német bíróság az utasnak adott igazat, azonban a Lufthansa fellebbez a döntés ellen.