Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénítja szerdán Belgiumot, amely már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

A munkabeszüntetéshez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak, ezért teljesen leállt a légiközlekedés az országban. Este 10 óráig egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt, ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.

Törölt járatok listája a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren a belga országos sztrájk idején, 2019. február 13-án. A repülőtér vezetése előző este 10 órakor egy teljes napra felfüggesztette a légi kikötő működését, minden járatot töröltek. A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett munkabeszüntetéssel a tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket és magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnekForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A brüsszeli Zaventem repülőtér azt közölte, hogy 591 utas-, illetve teherszállító járatot kellett törölniük, ami mintegy 60 ezer utazót érint.Az akció még az amszterdami Schiphol repülőtérre is kihatással van, a megnövekedett forgalom miatt ugyanis jelentős késésekre kell számítani.

A sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalom irányítását összehangoló szervezet, a Eurocontrol maastrichti központja kezeli. A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatják meg.A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte.

Brüsszelben egy metróvonalon nem közlekednek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem jár.
Több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is súlyos fennakadások tapasztalhatóak.
Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is zavarokra kell számítani, országosan nagyjából minden második járat kimarad.A vállalat szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a nemzetközi gyorsvonatok, például az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressz, illetve a Brüsszelt Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal és Kölnnel összekötő Eurostar forgalmát szinte egyáltalán nem érinti az akció.

Szakszervezeti dolgozók a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér üresen álló utascsarnokában a belga országos sztrájk idején, 2019. február 13-ánForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A legnagyobb belga szakszervezetek által közösen bejelentett általános munkabeszüntetés sok más szektorra is kiterjed, például a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a kikötőkre és a postára is, de sok üzem és magáncég sem tudott kinyitni.A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek.
Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak csak megérkezni.