Csúcsot döntöttek a pénztártagok: a Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az állami támogatással is ösztönzött egyéni befizetések összege 2018-ban 12 százalékkal 70 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 17 százalékkal közel 30 milliárd forintra emelkedett, mindkét összeg rekordot jelent a kasszák történetében, és pénztárakba vetett bizalom mellett az öngondoskodási piac felértékelődését mutatja. Kedvező, hogy tavaly a munkáltatói befizetések is nőttek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ám az egészségpénztáraknál még várat magára a fordulat.

Egyértelműen a tagokról szólt az elmúlt év az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő pénztáraknál. Soha nem látott szintre emelkedett egyéni befizetések összege, amelyek után 20 százalékos – legfeljebb 150 ezer forintos – adó-visszatérítés jár a tagoknak – közölte a Pénztárszövetség a 2018-as eredményeket ismertetve.

Az érintett önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai 2018-ban összesen több mint 70 milliárd forintot fizettek be, ami 12 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Az egészségpénztárakba pedig közel 30 milliárd forintot fizettek be a tagok, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A pénztárszövetségi tag önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagdíjbefizetések tavaly 13 százalékkal 114 milliárd forintos rekordszintre növekedtek. Tagjaik összvagyona 2018 végén 1344 milliárd forintot tett ki, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent. Az egy tagra jutó átlagvagyon így 1,2 százalékkal 1,23 millió forintra nőtt. Ötéves összevetésben ez 48 százalékos emelkedés.

„Az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamait 10-15 éves távlatban kell vizsgálni, ebben a tekintetben pedig jól teljesítenek. Az ÖPOSZ számításai szerint 2018 végén a 5 éves szektorszintű átlaghozam a tavalyi negatív eredménnyel együtt is közel 5 százalékos volt” – mondta dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.

Az önkéntes nyugdíjpénztártagok egyre inkább felismerik az öngondoskodás fontosságátForrás: Thinkstock

A Pénztárszövetséggel partnerségben működő egészségpénztárak összesített eredményei kedvezőek: az összesített tagdíjbevételük tavaly 17 százalékkal közel 48 milliárd forintra emelkedett, a vagyonuk pedig 3 százalékkal 57,7 milliárd forintra nőtt. Az egészségpénztárak azonban a tagok egészségmegőrzését szolgálják, így nem elsősorban a vagyonnövekedés mutatja a teljesítményt, hanem az, hogy hány alkalommal és mekkora összegben fizették a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Ebben a tekintetben a 2018-as év kiemelkedően alakult: a pénztárak 9 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat, 46 százalékkal többször, mint 2017-ben. A tagok megtakarításaiból kifizetett összeg meghaladta a 46 milliárd forintot, ami 28 százalékos növekedést jelent. A pénztártagok tehát alkalmanként átlagosan több mint 5100 forintért vettek igénybe pénztári szolgáltatásokat.

Az egészségpénztári tagok száma 2 százalékkal 900 ezer fölé nőtt, és egy főre jutó átlagos vagyonuk közel 64 ezer forintot tett ki 2018 végén.

Az adószabályok változása ellenére továbbra is a legjobb juttatások között lesznek az alkalmazottaknak adható önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulások. A munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe vehetnek a pénztártagok, így a munkáltatói hozzájárulás kedvezőbb lesz, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetné ki nekik: 100 forintonként közel 10 forinttal több juthat az alkalmazottaknak a pénztári takarékoskodáshoz adott hozzájárulással.

A Pénztárszövetség több lépéssel is igyekszik népszerűsíteni az öngondoskodást. Januárban elindult a nyugdíjkalkulátor-oldal, amely mindenkinek becslést ad arra, hogy a pénztárak segítségével történő havi rendszeres spórolással mekkora összeg jön össze a nyugdíjig. A kalkulátor azért is különleges, mert az inflációval korrigált reálértéket is bemutatja. A kalkulátor segítségével pontosan látszik, hogy minél korábban kezdi meg valaki a takarékoskodást, az mennyivel jobb helyzetet eredményez a jövőben.