Több mint ötödével nőtt az építőipar teljesítménye 2018-ban

beton építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épületfotó épülő ház félkész épület Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA lakópark SZEMÉLY
Debrecen, 2017. január 23. Érkezik a friss beton a Dóczy Lakópark építésén. A debreceni Hunép Universal cégcsoport saját beruházásban és kivitelezéssel építi a lakóparkot, amiben 224 lakásos három tömbből álló épületegyüttes készül. Szakmai és pénzügyi előrejelzések szerint idén tovább folytatódik az építőipar termelésének, 2016 őszétől tapasztalható növekedése. Az várható, hogy az ágazatot a magánberuházások és a lakásépítés lendíti tovább. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a novemberi 27,5 százalékos növekedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tavaly egész évben az épületek építése 16 százalékkal, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly decemberben ugyancsak mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 14,8 százalékkal, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést - közölte a KSH.

Tavaly decemberben az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 21,2 százalékkal, az egyéb építmények építésében 18,6 százalékkal, a speciális szaképítésben 14,5 százalékkal nőtt.

Az év utolsó hónapjában a megkötött új szerződések volumene 71,9 százalékkal alacsonyabb volt a 2017. decemberi, magas bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 86,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: DDC

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,3 százalékkal, az egyéb építményeké 7,8 százalékkal kisebb volt, mint 2017 decemberben.

Az előző havihoz mérten tavaly decemberben 2,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés.

A tavalyi negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 10,7 százalékkal magasabbak voltak a 2017 azonos időszakinál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésében 13,2 százalékkal, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,0 százalékkal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,7 százalékkal nőttek az árak a 2017. utolsó negyedévihez mérten.

Az építőipari termelés értéke folyó áron 3347,0 milliárd forint volt tavaly, 2017-ben 2491,5 milliárd forintot tett ki.

Az építőipar tavalyi negyedik negyedévi árai az előző negyedévinél 2,3 százalékkal magasabbak voltak.

Forrás: MTI

Csökkenhet a munkaerőhiány jelentette nyomás

Az építőipar tavalyi robosztus teljesítménye már érdemben hozzá tudott járulni a GDP növekedéséhez a kis súlya ellenére is. 2018 egészében 22,3 százalékkal bővült az építőipar kibocsátás, ami szinte teljesen megfelel a várakozásainknak, míg idén 16 százalékot elérő növekedés várunk az ágazatban, az erősebb bázis miatt - írja az adatokat kommentálva Horváth András, a Takarékbank elemzője.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Idén az újlakás átadási hullám fogja húzni az építőipart, legalább 25 ezer lakás átadására számít a szektor az idei évben, emellett a budapesti irodapiacon 700 ezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő 1-2 évben, számottevően növelve a jelenlegi 3.6 millió négyzetméteres állományt.

A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül, annak ellenére is, hogy az építőipar foglalkoztatotti létszáma történelmi csúcson áll.

Ám a lezajlott bővülésnek a jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami egyelőre tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

Az építőiparban további béremelkedésre és fehéredésre számítunk a következő években a munkaerőhiány és a hatékonyság fokozódásával párhuzamosan, így tovább folytatódhat a már megkezdődött trend, hogy a szakképzett munkaerő fokozatosan visszaáramlik a hazai gazdaságba és enyhülhet a kivitelezői kapacitáskorlát - teszi hozzá az elemző.