Többszörösen az átlag felett vásárolnak az ügyfelek ennél a banknál

Így fizess okosan, gyorsan, biztonságosan! - Mobilfizetés kisokos
Vágólapra másolva!
1 millió tranzakcióval közel 3,9 milliárd forintot költöttek a K&H Bank mobiltárcás ügyfelei a másfél évvel ezelőtti indulás óta. Tavaly két hónapban is 300 millió forint felett vásárolt ez az ügyfélkör, ami két és félszerese a közel 120 millió forintos havi átlagnak. A bank szerint a mobiltárcás és a bankkártyás költések növekedése hozzájárulhat a készpénzhasználat visszaszorításához, amely még mindig magas szinten van.
Vágólapra másolva!

Elérte az 1 millió tranzakciót a K&H Bank a 2017 novemberében elindított mobiltárcája. Összesen eddig 3,87 milliárd forintot költöttek a mobiltárcások, egy-egy fizetésre pedig közel 3900 forintos költés jutott.

A mobiltárcások többsége, 82 százaléka férfi, azaz mindössze 18 százalékos a mobillal fizető nők aránya.

A mobiltárcások többsége a harmincas éveiben jár, az országos bontás szerint pedig a Pest megyében élők a legaktívabbak.

Az indulás óta már két olyan hónap volt – 2018 októbere és decembere -, amikor

a mobiltárcások több mint 300 millió forintot költöttek, ezzel szemben a havi átlagos költség közel 120 millió forint.

A K&H Banknál a mobillal fizetők jóval a bankkártyás költéseken túl költenek, de csak 18 százalékuk nő Forrás: Shutterstock

A hitelintézet szerint a mobiltárcás fizetés népszerűsége növekszik, de jelentősebb áttörésre csak hosszabb – 3-5 éves távlatban – lehet számítani. Egyelőre ugyanis még mindig óriási a készpénz aránya a fizetéseknél, bár a bankkártyás forgalom is meredeken emelkedik. A bank összesítése szerint ugyanis a 2018-ban a bankkártyás forgalom – készpénzfelvételek nélkül - több mint 633 milliárd forintra rúgott, ami 33 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A készpénz szerepének visszaszorításában fontos szerepe lesz az azonnali átutalási rendszernek is, mely négy és fél hónap múlva, 2019 július 1-jén indul el Magyarországon.

A rendszerben a 10 millió forint alatti lakossági átutalások 5 másodpercen belül eljutnak majd a címzetthez éjszaka és hétvégén is, szemben a mostani rendszerrel, amikor csak munkaidőben és csak 2 óra alatt érnek át a belföldi pénzátutalások a feladótól a címzettig.