Új innovációs pályázati rendszer készül

2019.02.13. 16:02

Már a második negyedévben megjelenhetnek azok a pályázatok, amelyekkel támogatáshoz juthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), valamint a nagyvállalatok és konzorciumi partnerként a felsőoktatási intézmények is - értesült a Magyarnemzet.hu. Az innovációs hivatal az egész országra kiterjedő fejlesztési lehetőségeket szeretne nyújtani.

Négy fő irányvonal látható a megújuló hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) pályázati rendszerben – tájékoztatta a Magyarnemzet.hu-t a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.

 Az új pályázatok várhatóan már a második negyedévben megjelenhetnek – nyilatkozta a MAPI stratégiai igazgatója a lap megkeresésére. Andorka Miklós elmondta azt is, hogy várhatóan a költségeknek hatvan, egy kategóriában pedig nyolcvan százaléka lesz elszámolható a bér, az anyag, a szolgáltatás, illetve az eszközök kiadásaira, de akár a piacra jutásra fordított összegek is leírhatók lesznek.

A támogatások célja, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítsék piacképes termékek vagy szolgáltatások fejlesztése révén.

A négy tervezet egyike a mikro, kis- és középvállalkozásokat célozza, ezeknek várhatóan tíz-húszmillió forint vissza nem térítendő támogatás lesz elérhető. A kkv start innováció pályázatot azon kis cégek is elérhetik, amelyek korábban nem részesültek K+F+I támogatásban.

A második irányvonal a piacvezérelt K+F+I, amely a kkv-k mellett a nagyvállalatoknak, valamint konzorciumi partnerükként az felsőoktatási intézményeknek is elérhető lenne. Jelenleg 50–700 millió forint vissza nem térítendő támogatásról van szó, de kikötés, hogy a támogatásnak legalább nyolcvan százaléka a vállalkozásokhoz kerüljön.

Már készül az új innovációs pályázati rendszer, mely az ország teljes területén elérhető leszForrás: Profession.hu

A nyílt innováció irányvonala a nagyvállalatokat célozza, ám kkv-k is bekerülhetnek a körbe, ha egy nagy céghez csatlakoznak konzorciumi partnerként. Az ebbe a kategóriába tartozó pályázatokba is bevonhatók felsőoktatási intézmények, ám kizárólag szolgáltatás nyújtójaként. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 10–150 millió forint lehet.

A negyedik csoportba kifejezetten a nagyvállalatok és a felsőoktatási intézmények konzorciumai tartoznak majd az ipar–egyetem együttműködés kategóriájában. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke ebben a kategóriában már nyolcvan százalék, a pályázható összeg egy-hatmilliárd forint lehet. Az elnyert pénz nagy tématerületi, társadalmi kihívásokra létrejövő megoldások kidolgozására fordítható.

Lényeges az a jogosultsági feltétel, ahogy a pályázónak legyen a 2018-as üzleti évre vonatkozó lezárt és közzétett beszámolója. Míg több pályázaton nem indulhatnak közép-magyarországi vállalkozások – mivel ez a régió a legfejlettebb –, az NKFIH Magyarország teljes területét célozza majd az új kiírásaival.