Rekordmagasságban az amerikai eladósodottság

dollár pénz siker befektetés megtakarítás ötlet öröm deviza
Vágólapra másolva!
Új rekordot ért el az amerikai háztartások eladósodottsága 2018 végén. A lakosság hitelállománya már a 18. egymást követő negyedévben mutatott emelkedést, ez pedig egyre nagyobb kockázatot jelent a világ legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A teljes amerikai háztartási adósságállomány 32 milliárd dollárral 13 500 milliárdra bővült a tavalyi negyedik negyedévben – derül ki a Federal Reserve Bank of New York friss jelentéséből. Ezzel a lakosság eladósodottsága új csúcsot ért el, és immáron a 18. egymást követő negyedévben mutatott emelkedést.

A legutóbbi csúcsot 2008 harmadik negyedévében érte el az amerikai lakosság, akkor 12 680 milliárd dollárral.

Ahhoz képest most 7 százalékkal magasabban áll a világ legnagyobb gazdasága, és ez már reális kockázati tényezőt jelent – főleg, hogy mindeközben a szakértők azon gondolkodnak, jön-e amerikai recesszió a következő időszakban.

Még a vörös zónán kívül

Egyelőre még nem vagyunk veszélyzónában, de ezek a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a trend rossz irányba halad. Erre pedig oda kell figyelni – mondta Josh Wright, az iCIMS közgazdásza. Az USA-ban a háztartások állapota különösen fontos, tekintve, hogy az Egyesült Államok gazdasági motorja elsősorban a belső fogyasztás. Vagyis ha a körülmények romlanak, az eladósodottság pedig magas, akkor éppen a növekedési motor válik sérülékennyé.

Egyelőre még nincs veszélyzóna, de nőnek az amerikai adósságkockázatok Forrás: AFP/Mark Wilson

Jelentős eltérés a trendekben a 2008-as válságot megelőző időszakhoz képest, hogy

a jelzáloghitelek mérlege közel négy éve nem látott alacsony szintet mutatott a tavalyi negyedik negyedévben,

és változatlanul 9100 milliárd dollár körül mozgott. Ez azt jelenti, hogy a komolyabb hitelállomány-növekedést az egyéb területeken kell keresni.

A közgazdászok számára az egyik leginkább aggasztó elem, hogy az amerikaiak rekord számban mutattak legalább három hónapos késedelmet az autóhitel fizetéseknél. A tavalyi év végén a súlyos nemfizetéseket mutató autóhitelek száma 2,4 százalékkal több mint 7 millióra nőtt.

A New York-i Fed közgazdászai a jelentésben kifejtették, az autóhitel törlesztések lassú, de folyamatos romlást mutatnak.

Hozzátették, a törlesztési problémákkal küzdők számának tartós növekedése arra utal, hogy nem minden amerikai tudta kiélvezni az erős munkaerőpiac előnyeit.

Hitelek és fogyasztás

A diákhitelek mérlege szintén komoly, 15 milliárdos növekedést mutatott, és a teljes állomány elérte az 1460 milliárdot a tavalyi negyedik negyedévben. Mindeközben a súlyos nemfizetési arány ezen a területen is emelkedett.

Kezdik behúzni a féket az amerikai fogyasztók? Forrás: Dreamstime

Végül a hitelkártya adósságok is 26 milliárd dollárral fokozódtak 2018 utolsó három hónapjában. Mindazonáltal a lakosság felől érkező hitelelbírálási kérelmek rekord alacsony szintre csökkentek az elmúlt hat hónapban.

Ez arra is utalhat, hogy a fogyasztók elkezdtek óvatosabban hiteleket fölvenni a vásárlásaikhoz,

ami izgalmas folyamatot indíthat el az USA-ban, ahol a fogyasztás adja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát.