2018 után, idén újra két számjegyű béremelés lesz a Dunaferr vas- és acélkohászati vállalatcsoportnál. A szakszervezetekkel aláírt bérfejlesztési megállapodásnak megfelelően a dolgozók bére idén átlagosan 13 százalékkal emelkedik – olvasható a társaság közleményében.

A vállalat vezetése bejelentette, hogy az elmúlt években megvalósult termelési volumennövekedés komoly bérfejlesztésre ad lehetőséget 2019-ben is.

Büszkék vagyunk arra, hogy vállalatcsoportunk nemcsak túlélte a kohászatot sújtó válságot, hanem az elmúlt években sorra elvégzett technológiai fejlesztésekkel, beruházásokkal növekedési pályára állt. Ebben döntő szerepe van a Dunaferrnél dolgozó 5 ezer szakembernek, akik kitartottak a nehezebb időkben, és keményen dolgoztak, bebizonyítva, hogy a magyar acélgyártásnak nemcsak dicső múltja, hanem biztató jövője is van – mondta el Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője.

A béremelés kapcsán a cégvezető hozzátette: az elmúlt két évben sikerült kihasználnunk a kedvező piaci elmozdulásokat, és nyereségessé tettük az acéltermelést. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk az acélipar ciklikus jellegét, ami miatt az iparág nagyon érzékenyen reagál a regionális és a globális működési faktorok bármilyen megváltozására. Nem elégedhetünk meg az elért eredményekkel, stratégiai célunk a magas hozzáadott értékű termékek gyártásának növelése, a partnereinknek nyújtott szolgáltatások minőségének és színvonalának emelése.

2019-ben a maximális termelési volumen rekordértékű, évi 2 millió tonnára történő felfuttatása mellett, a kombinát különböző minőségi kritériumok elérését tűzi ki célul, ami lehetővé teszi az új acélpiaci szegmensekbe való belépést.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A 2019-es bérmegállapodás részletei a következők:
2019. január 01-i hatállyal átlagosan 13 százalékkal emelkednek az alapbérek a Kollektív Szerződés hatálya alá tartozó Dunaferres társaságoknál. Az alapbérfejlesztés elemei az alábbiak:

  • Alanyi jogon minden munkavállaló 25.000 Ft/fő/hó alapbérfejlesztésben részesül.
  • A fentieken túl további átlagosan 6,25 százalékos differenciált bérfejlesztés is lesz.
  • A béren felüli juttatások területén a munkáltató részben kompenzálja a személyi jövedelemadó változásból eredő, a munkavállalókat terhelő többletadóterheket.
  • A béren felüli juttatások (önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás, önkéntes egészségpénztári hozzájárulás, a megszüntetett étkezési utalvány helyett év végi pulykapénz bevezetése, iskolakezdési támogatás biztosítása, törzsgárda jutalom folyósítása) az átlagos 13 százalékos alapbérfejlesztés mértékével emelkednek.

Az ISD Dunaferr a hazai ipar egyik legjelentősebb vállalata, és Dunaújváros régiójában a legnagyobb foglalkoztató. Munkavállalóinak száma meghaladja az ötezret, és alvállalkozói hálózatán keresztül több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja.