Okosvárosokat tervezhetnek az egyetemisták

Happy family together Beautiful Portrait Looking At View Girls Women Females Boys Men Males Four People Facial Expression Cute Message Young Adult Adult Child Smiling Lying Down Intelligence Fun Beauty Caucasian Ethnicity Communication Togetherness Happin
Top view of beautiful young parents and their children using smartphones and smiling while lying together on the floor at home
Vágólapra másolva!
Egyetemi csapatok számára írt ki ötletversenyt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a T-Systems Magyarországgal közösen, melynek fődíja: részvétel a 2019-es Smart City World Congress-en, Barcelonában. Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint a smart city megoldásokra három éven belül 158 milliárd dollárt költenek világszinten.
Vágólapra másolva!

A T-Systems és a Mathias Corvinus Collegium Smart City Challenge elnevezésű ötletversenyére 2019. február 23-ig várják a szervezők 3 fős hazai egyetemi csapatok nevezését a shared economy, a smart tömegközlekedés és az okos irodaházak témakörökben. A verseny során a T-Systems szakértői mentorálják a csapatokat, a döntőben pedig a Design Terminál szakembereivel közösen véleményezik a legjobb ötleteket. A döntő 2019. március 23-án a T-Systems Telekommal közös székházában lesz, ahol egy valós város problémájára adnak okos megoldásokat az egyetemisták.

A versenyben győztes csapat a T-Systems elismeréseként részt vehet novemberben a barcelonai Smart City Expo World Congress-en.

A T-Systems és a Mathias Corvinus Collegium közös ötletversenyére jelentkezni a verseny weboldalán lehet.

Az okosváros megoldások olyan fejlesztések, amelyek élhetőbbé, komfortosabbá és gazdaságosabbá teszik a városok életét. 2018-ban jellemzően a közlekedésfejlesztés, a közvilágítás és a térfigyelő rendszerek voltak a legnépszerűbb okosváros beruházások, hamarosan azonban olyan komplex rendszerek megvalósítása lesz kiemelt cél, mint például

az integrált közlekedésirányítási rendszerek, az energiahatékonyság vagy a környezetvédelem szempontjait is érvényesítő fejlesztések.

A 2019. március 23-i döntőn egy valós város problémájára adnak okos megoldásokat az egyetemisták Forrás: Getty Images/iStockphoto/vadimguzhva/Vadimguzhva

A piac óriási: az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2022-re az okosvárosokra fordított összeg világszinten eléri a 158 milliárd dollárt. Habár a technológia már rendelkezésre áll, az eredeti és új ötletek, az innovatív alkalmazások iránti igény egyre nagyobb. Éppen ezért egy-egy igazán eredeti ötletre alapuló megoldás könnyen talál utat a világpiacra. Eddig számos hazai városban indult már kezdeményezés smart city megoldások tervezésére és megvalósítására. A T-Systems Magyarország az innovációs partneri szerep mellett megbízható infrastruktúrát és komoly szakmai fejlesztési környezetet biztosít az okosváros megoldásokhoz.

Mindezeket támogatja a Deutsche Telekom (DT) által Budapesten létrehozott European Smart Solutions Center, mely hazánkból koordinálja a DT európai régiót érintő okosváros projektjeit. Olyan projektek megoldásait, mint például a lengyel kisváros Kazimierz Dolny „felokosítása", amelyet az ország legfejlettebb okosvárosává kívánnak tenni vagy a düsseldorfi repülőtér mellett épült, a repülőgépek üzemanyagellátásban kulcsszerepet játszó híd, ami a rendkívüli terhelés miatt a betonba épített szenzorok segítségével időben küld jelzést, ha felújításra szorul.