Brutális drágulás jöhet a kávépiacon

kávé
Vágólapra másolva!
Mintegy 25 százalékkal drágulhat az arabica típusú kávé ára idén év végéig, ahogy a brazil kitermelés miatt fokozódhat a globális kínálati hiány – vélik az iparági kereskedők és elemzők.
Vágólapra másolva!

Durva emelkedés előtt állhat idén az arabica típusú kávé árfolyama, ahogy a globális kínálati hiány várhatóan megugrik majd a 2019/20-as szezonban – derül ki a Reuters felméréséből. A megkérdezettek medián várakozása szerint az időszakban 1 milliós lesz a hiány a 60 kilogrammos zsákokból, ami igen jelentős változás lenne a 2018/19-es szezonban elért 4,25 milliós többlethez képest.

Ha pedig a globális kínálat valóban ilyen mértékben szűkül, akkor

a következő periódusban az arabica típusú kávé ára 1,25 dollárig mehet fel az idei év végére,

ami 24,8 százalékkal haladná meg a kávé hétfői záróárát.

Bajban a kitermelők?

A háttérben elsősorban a brazíliai kitermelés állhat, mivel a válaszadók prognózisa alapján a vezető brazil kitermelők 55 millió zsákot állíthatnak elő, ami nagyjából 8,3 százalékkal maradna el a rekordnak számító 2018/19-es eredménytől. A legutóbbi szezonban összehozott kitermelés egyébként erősen hozzájárult ahhoz, hogy

az arabaica ára közel 13 éves mélypontra, 0,92 dollárra süllyedt szeptember közepén.

Ezzel pedig már olyan alacsony ár alakult ki a piacon, amely több nagy kitermelő számára a termelési költséget sem fedezte, aminek következtében sokan inkább elhalasztották a beruházásaikat. Ez a tendencia végső soron szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy csökken a globális kibocsátás 2019/20-ban.

Durván felmehet az arabica ára Forrás: AFP

Ezzel párhuzamosan

a brazil reál árfolyama is erősen befolyásolja az arabica világpiaci árát.

Az októberi brazil választások előtt az arabica szorosan követte a reál mozgását, és azt követően is együtt mozog a fizetőeszközzel. Az erősebb reál pedig inkább visszatartja a kitermelőket attól, hogy olyan dollárban elszámolt nyersanyagokat adjanak el, mint az arabica.

Instant kereslet

Az általános előrejelzés hasonló az olcsóbb robusta típusú kávé piacára vonatkozóan is. A robustát elsősorban instant kávékhoz és keverékekhez használják.

A robusta ára a várakozások szerint 1775 dollárig emelkedhet tonnánként az idei év végére, ami 16 százalékos drágulás lenne a hétfői záróárfolyamhoz viszonyítva.

A legnagyobb robusta kitermelőnek számító Vietnám 29,75 millió zsákon rögzítette a 2019/20-as kitermelési szintet, amely nagyjából megfelel a legutóbbi szezonra megfogalmazott előrejelzésnek. A szakértők szerint egyébként a kereslet várhatóan bőven elég lesz, hogy felszívja a magas robusta-kibocsátást, főleg hogy az instant kávék iránti kereslet folyamatosan erősödik a feltörekvő piacokon.