A McDonald's Corporation a mai napon jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL-partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald's éttermeket. A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani.

Ez a lépés újabb mérföldkövet jelent a McDonald's Corporation azon törekvésében, hogy helyi üzleti partnerekkel együttműködve felgyorsítsa a piaci növekedést, egymástól eltérő környezetekben segítse a globális fejlesztések adaptálását, ösztönözze az innovációt, valamint még közelebb hozza a márkát az általa kiszolgált helyi fogyasztókhoz és közösségekhez. 

A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le.
Ian Borden, a McDonald's International Developmental Licensee Markets szegmensének elnöke a következőket mondta a tranzakcióval kapcsolatban: sikeres vállalkozóként Scheer Sándor osztja a márka iránti szenvedélyünket, az ingatlanfejlesztésben, építő- és vendéglátóiparban nyújtott teljesítménye ügyfél- és emberközpontú gondolkodással párosul, ezért biztosak vagyunk abban, hogy a Magyarországon meglévő növekedési lehetőségeket az üzlet és a munkatársak részére egyaránt felgyorsítja majd.

Scheer Sándor hozzátette: számos McDonald's étterem és az első magyarországi Ronald Ház építésén keresztül már korábban is volt alkalmam a McDonald'sszal együttműködni, és ezt a közös munkát rendkívül inspirálónak és motiválónak találtam. Az ambiciózus, vendégközpontú tervek és a felkészült helyi csapat miatt is izgalmas időpont ez a McDonald's-családhoz történő csatlakozásra. 

Az üzletvitel napi szintű irányítását a továbbiakban is Horváth Ágnes, a McDonald's Magyarország ügyvezető igazgatója végzi majd.

A változásról Horváth Ágnes elmondta: tavaly, a McDonald's magyarországi piacra lépésének 30. évfordulóján rekordévet zártunk, árbevételünk éves összehasonlításban a vállalat történetének legnagyobb növekedését produkálta. A DL-struktúrára való áttérés a legjobb pillanatban történik ahhoz, hogy segítségével felgyorsítsuk a vendégeinket szolgáló fejlesztéseket és innovációt, tovább modernizáljuk a márkát és a McDonald's magyarországi növekedésének újabb fázisába lépjünk.

A bejelentést szigorú és alapos értékelési és kiválasztási folyamat előzte meg. 2015 májusában a McDonald's hosszú távú céljaként tűzte ki, hogy globálisan 95 százalékos franchise-arányt valósít meg rendszerében. Azóta több mint 4000 éttermet adott franchise-üzemeltetésbe világszerte.

Forrás: Origo


A társaság magyarországi hálózata 89 étteremből áll, melyek több mint 50 százalékát jelenleg helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik. A tranzakció pénzügyi feltételei nem publikusak.

A McDonald's egyébként a világ vezető étteremhálózata, amely 120 országban több mint 37 ezer egységgel van jelen. Jelenleg az éttermek több mint 90 százalékát független helyi vállalkozók franchise-átvevőként üzemeltetik világszerte. A McDonald's több mint 30 éve, a világ számos pontján több mint 80 országban alkalmazza sikeresen a DL tulajdonosi struktúrát, amelyben jelenleg körülbelül 6900 éttermet üzemeltet.

Scheer Sándor Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa. Az évek során a Market Építő Zrt. Magyarország legnagyobb presztízsű építőipari beruházásainak volt a kivitelezője. A Market Zrt. az évek alatt számos elismerést kapott, köztük a Budapest Építészeti Nívódíjat, az Év Munkahelye díjat, legutóbb pedig 2018-ban az Év Vállalata díjat.